Hlavní obsah

Ministr obrany USA Carter používal k práci soukromý e-mail

Washington

Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová není jediná špičková politička, která má v USA problém kvůli používání soukromého e-mailu pro pracovní účely. Nedovolený postup letos praktikoval i ministr obrany Ashton Carter ve své kanceláři v Pentagonu. Uvedl to deník The New York Times s odvoláním na vládní činitele. Carter chybu uznal.

Foto: Jonathan Brady/pool, Reuters

Americký ministr obrany Ashton Carter

Článek

Carter nastoupil do úřadu letos v únoru a nejméně do května podle nejmenovaných činitelů Bílého domu používal svou soukromou adresu k vyřizování nespecifikovaných komunikací souvisejících s jeho funkcí. Činil tak i poté, co v březnu vypukla aféra Clintonové, která privátní e-mail používala během působení ve funkci ministryně zahraničí. Republikánská kritika problematického počínání tehdy vedla k poklesu podpory její prezidentské kandidatury.

Carter ve čtvrtek v prohlášení svou chybu uznal, ale upozornil, že s užíváním soukromé poštovních schránky skoncoval "před několika měsíci". Připustil ale, že svůj soukromý mailbox používal "déle, než měl". Telefonní aparát prý ke komunikaci o utajovaných skutečnostech neužíval.

"Není to tak, že bych nechápal, jak mám postupovat. Prostě jsem správně nepostupoval. Je to vyloženě má chyba," řekl ministr obrany médiím během návštěvy v iráckém Irbílu.

Mluvčí Bílého domu potvrdil Carterův prohřešek, nicméně dodal, že následky zřejmě nejsou nijak významné. Pentagon uvedl, že šlo nejvýše o komunikaci s "velmi malou skupinou zkušených poradců, většinou se šéfem jeho kanceláře". "Ministerstvo obrany vyjádřilo přání spolupracovat s kongresovými týmy na vyšetřování," řekl novinářům mluvčí Josh Earnest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám