Hlavní obsah

Miniponorka to napálila do Titaniku. Úřad musí k soudu

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Titanik, proslulý a „nepotopitelný“ zámořský parník, se znovu stal obětí srážky. Tentokrát nenarazil do obří kry jako při první a poslední plavbě v dubnu 1912, nýbrž to do něho napálila v hloubce 3780 metrů vědecká miniponorka typu Triton s dvoučlennou posádkou.

Foto: Profimedia.cz

Vrak Titaniku

Článek

Mezi loňským 29. červencem a 4. srpnem Caladan Oceanic, americká firma zaměřená na podmořský průzkum, vyslala na objednávku britské společnosti EYOS Expeditions podmořské plavidlo k vraku na dva kusy rozlomené legendy odpočívající na dně Atlantiku jihovýchodně od pobřeží kanadské provincie Newfoundland.

„Vědci z univerzity v britském Newcastlu, pro něž výprava sbírala data i záběry, si chtěli udělat obraz o stavu zbytků ve své době nejluxusnějšího zámořského parníku objeveného až v roce 1985,“ napsal list The Washington Post.

Foto: ti, Právo

Poloha vraku Titanicu

Nevelká ponorka unášená mocnými a nevyzpytatelnými mořskými proudy narazila do Titaniku poblíž kormidla poté, kdy posádka ztratila nad strojem kontrolu.

„Mohou za to nepředvídatelné okolnosti. Škody jsou nepatrné. Vlastně jen jediný otvor proražený do zrezivělého trupu,“ citoval list The Daily Telegraph Roba McCalluna, šéfa expedice.

Rozpadne se na prach
Je možné, že se Titanic do roku 2030 rozpadne na prach, tvrdí to účastníci expedice z loňského srpna
Na snímcích firmy Atlantic Productions loď vypadá, jako by vrak obrostly korály a posely krápníkové sloupy
Ve skutečnosti ho však pokrývají nánosy rzi a bakterie rozkládající kovy
Překvapivě nejvíc zchátral pravobok s kajutami posádky.

Náraz do Titaniku přikrylo na měsíce mlčení, takže vyšel najevo teprve kvůli žalobě, kterou podala americká firma RMS Titanic. Ta spadá do koncernu Premier Exhibitions, která má od roku 1987 pod palcem průzkum Titaniku odpočívajícího na dně. RMS si nárokuje veškerá práva na vrak.

Kdo nakonec uvidí záznamy?

Nyní žádá jednak o vydání všech videozáznamů z loňského léta, jednak žaluje americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). Pozorovatelé NOAA doprovázeli britskou výpravu, avšak nehodu neohlásili. Tím podle žaloby úřad porušil své právo, ale také povinnost dohlížet na to, co z Titaniku zbylo.

Německý list Bild dodal, že kromě toho by RMS ráda dosáhla vydání soudního rozhodnutí, podle něhož se paluba trosek stane „otevřeným prostorem“.

Z rozpadajícího se Titaniku chtějí zachránit Marconiho telegraf

Věda a školy

„To by RMS umožnilo vyzvednout proslulý telegraf typu Marconi, z něhož odešlo zoufalé, avšak marné SOS. Tomu až dosud NOAA zuby nehty a s odvoláním na to, že vrak zůstává chráněnou památkou, bránila,“ upozornil Bild.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám