Hlavní obsah

Miliardář Soros dal na kampaň za legalizaci marihuany milión dolarů

Miliardář George Soros v úterý daroval milión dolarů (téměř 18 miliónů korun) na kampaň za legalizaci marihuany v Kalifornii. Ve státě se příští týden zároveň s volbami do Kongresu uskuteční hlasování občanů o legalizaci drogy.

Foto: Profimedia.cz

George Soros

Článek

Soros svou podporu oznámil sloupkem v deníku The Wall Street Journal. O částce informoval list The Daily Telegraph.

Povolit zákonem rekreační užívání marihuany a její pěstování a výrobu v menším množství u lidí od 21 let navrhuje uskupení The Drug Policy Alliance. Návrh počítá s regulací a zdaněním prodeje marihuany.

„Regulace a zdanění marihuany by daňovým poplatníkům ušetřily miliardy dolarů, z kterých se platí bezpečnostní, soudní a vězeňský aparát, a současně zajistí každoročně miliardové příjmy. Také by to snížilo zločinnost, míru násilí a korupce, které souvisejí s obchodem s drogami. Policie by se mohla více zaměřit na vážné zločiny,“ uvedl Soros. Dodal, že návrh je krokem vpřed a jeho nedostatky mohou být postupně korigovány.

V Kalifornii, která se potýká s nedostatkem financí, od roku 1996 platí povolení užívat marihuanu pouze k lékařským účelům. Proti navrhované zákonné změně je kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, jeho republikáni, i administrativa demokratického prezidenta Baracka Obamy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám