Hlavní obsah

Mexiko je v kleštích, tropické bouře poprvé udeřily z obou oceánů zároveň

– Mexico

Nejméně 21 lidí v Mexiku usmrtily hurikán Ingrid a tropická bouře Manuel, které přinesly silný vítr a přívalové deště jak na tichomořské pobřeží země, tak na břehy Atlantiku v Mexickém zálivu. Nepřízeň počasí zasáhla celkem 20 z 32 mexických států, po celé zemi tak musely být evakuovány tisíce lidí.

Foto: Reuters

Převrácený autobus na zaplavené silnici v Acapulku.

Článek

Podle meteorologů Mexiko ještě nezažilo, aby tropické bouře udeřily na západním i východním pobřeží najedno . Taková kombinace je bezprecedentní, řekl šéf meteorologické služby Juan Manuel Caballero.

Nejvíc obětí a škod zatím způsobila bouře Manuel, která dorazila v noci na dnešek na pacifické pobřeží. Větší obavy ale vyvolává hurikán Ingrid, který by měl na východní pobřeží udeřit během dneška.

Foto: Reuters

Vlny bičují pláž v Acapulku

Na obou pobřežích bylo evakuováno na 8000 lidí. Státní ropná společnost Pemex oznámila, že uzavřela tři těžební platformy u pobřeží mexického státu Tamaulipas.

Záplavy a sesuvy půdy způsobily smrt 14 lidí ve státě Guerrero, z toho 11 lidí zahynulo v turistickém letovisku Acapulco pod zřícenými zdmi domů, které nevydržely nápor vody. Dalších sedm lidí zemřelo ve státech Puebla, Hidalgo a Oaxaca. Do bilance není započteno šest obětí dopravní nehody ve státě Guerrero, kterou způsobilo nepříznivé počasí.

Foto: Reuters

Zaplavená ulice v Acapulku

V některých oblastech se očekává, že spadne celkem metr vody. To by byl rekord pro celou sezónu hurikánů, řekl Caballero.

Rychlost větru bouře Manuel se na pobřeží snížila na 75 kilometrů za hodinu. Vítr hurikánu Ingrid dosahuje 150 kilometrů za hodinu.

Foto: Reuters

Evakuace v Acapulku

Mexická vláda kvůli bouři zrušila oslavy Dne nezávislosti v některých státech na východě země. Mexičané si 15. a 16. září připomínají vyhlášení nezávislosti na Španělsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám