Hlavní obsah

Mexický mafián utekl z věznice dvoukilometrovým tunelem, otvor byl v jeho sprše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de México

Boss mexického drogového kartelu Sinaloa utekl z věznice s nejpřísnější ostrahou téměř dva kilometry dlouhý tunelem. Má se za to, že ho jeho kumpáni vykopali v loňském roce poté, co byl Joaquín Guzmán, přezdívaný Prcek, dopaden. Tunel byl vybaven ventilací a policie v něm našla i upravený motocykl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Drogový boss Guzmán utekl z vězení tunelem (video je beze zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Prcek uprchl z věznice Altiplano v neděli. Pátrání ukázalo, že použil tunel, který ústil v jeho sprše. Právě tam byl Guzmán spatřen naposledy. V podlaze sprchy byl čtvercový otvor o rozměrech 50 x 50 centimetrů. Schody pod ním končily ve vertikální chodbě zhruba deset metrů pod zemí. Ta byla zakončena žebříkem, po němž se uprchlík dostal do zhruba 1,7 metru vysokého a více než 70 centimetrů širokého tunelu.

Foto: Handout, Reuters

Tunel končil v rozestavěném domě.

Tunel dlouhý více než 1,6 kilometru končil v jednom rozestavěném domě. Tunel byl vybaven osvětlením a odvětráván. Policie v něm také objevila upravený motocykl, který zřejmě sloužil k vyvážení zeminy a pracovních nástrojů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Drogový boss Guzmán na záběrech z roku 2014Video: Reuters

Policie spustila rozsáhlé pátrání. Také zadržela a vyslechla dvě desítky lidí, kteří mohli k útěku pomoci. Podle mexického prezidenta Enriqua Peñi Nieta se zjišťuje, zda nepomáhali i dozorci.

„Nemůžete postavit míli dlouhý tunel a tohle podniknout, aniž v tom nebyla nějaká korupce,“ uvedl publicista Ioan Grillo, který se zabývá vězeňstvím v Mexiku.

Foto: Alan Ortega, Reuters

Bezpečnostní síly po Guzmánovi usilovně pátrají. Na snímku je kontrola na dálnici v Contepeku.

Guzmán utekl z věznice už jednou, před 14 lety. Tunely používá s oblibou. Když loni policie zjistila, že ve městě Culiacán používá sedm domů propojených tunelem, přichystali na Prcka past. Přistihli ho při přípravě snídaně, ale on jim utekl tunelem pod vanou. Dopadli ho později spícího v Mazatlánu, vzdáleném 200 kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V USA odhalili na hranicích s Mexikem tajný tunel na pašování drogVideo: Reuters

Má se za to, že kartel Sinaloa provozoval také tunel spojující mexickou Tijuanu s americkým San Diegem. Tunel vybavený ventilací a kolejemi, stejně jako skladiště s množství drog byly objeveny přede dvěma lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám