Hlavní obsah

Mexický gang vzal útokem televizi během zpráv

MEXIKO

Ozbrojenci napojení na drogové gangy zaútočili v úterý na mexickou televizi. Ve městě Monterrey napadli zpravodajský sál právě, když se vysílaly večerní zprávy. Stříleli kolem sebe a do studia vhodili granát. Mělo to být varování, aby média přestala mluvit o násilnostech mezi drogovými kartely.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Útok se obešel bez zranění. Ozbrojenci přijeli k budově televize ve dvou nákladních autech. Skupina začala střílet kolem sebe a jeden její člen vhodil do zpravodajského sálu granát.

Ozbrojenci na místě zanechali ručně psanou zprávu pro novináře. "Přestaňte uvádět zprávy jen o nás, mluvte i o politických špičkách obchodu s narkotiky. Toto bylo varování," uvedli útočníci na lístku.

Ve válce drogových gangů za poslední rok v Mexiku zahynulo téměř 5400 lidí. Od roku 2006 bylo v zemi rovněž zabito 15 novinářů. Podle agentury Reuters byl ten úterní prvním otevřeným útokem proti televizní stanici v zemi.

Mexiko bojuje s drogovými kartely
Mexické drogové kartely spolu bojují o kontrolu nad lukrativními pašeráckými stezkami, po nichž do USA ročně přijde na 950 tun latinskoamerického kokainu. Vláda prezidenta Felipeho Calderóna se snaží pašeráky narkotik potírat a loni rozmístila v nejkritičtějších oblastech země na 36 000 vojáků a policistů. To ale podle prezidentových kritiků vedlo pouze k dalšímu rozšíření násilností.
Boj s drogovými kartely podrývá zejména rozsáhlá korupce v řadách mexické policie a justice. Úřady už propustily stovky policistů, kteří spolupracovali s pašeráky. Koncem prosince byl dokonce zatčen jeden z Calderónových strážců podezřelý z toho, že byl informátorem kartelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám