Hlavní obsah

Mexičance sťali hlavu za to, že psala o mafii na sociální síti

Nuevo Laredo

Policie na severu Mexika našla tento měsíc už třetí osobu zabitou narkomafií za to, že na internetu poukazovala na trestnou činnost gangů. Macias Castanedové z příhraničního města Nuevo Laredo sťali hlavu a vystavili ji na ulici.

Foto: Profimedia.cz

Válka mezi drogovými kartely si od roku 2006 vyžádala více než 34 000 mrtvých.

Článek

Policisté našli hlavu oddělenou od těla na vytvořené hromadě kamení. Ručně psaný vzkaz vedle hlásal: „Nuevo Laredo en Vivo a další sociálně sítě! Já jsem Dívka z Lareda a jsem tady kvůli svým i vašim zprávám. Ti, kdo nevěří, nechť vědí, že toto se mi stalo za to, jak jsem se chovala, za to, že jsem věřila armádě a námořnictvu. Díky za pozornost. S úctou, Dívka z Lareda“.

Vzkaz byl podepsán čtyřmi velkými Z, což je odkaz na obávaný drogový kartel Zetas, který založili armádní zběhové. Jako Dívka z Lareda se Castanedová podepisovala, když bezpečnostní složky upozorňovala na nezákonné jednání mafie na výše zmíněné sociální síti Nuevo Laredo en Vivo, jež slouží jako horká linka pro armádu, námořnictvo a policii.

Castanedová, redaktorka místních novin Primera Hora, je tento měsíc už třetím člověkem zavražděným kvůli svým příspěvkům na internetu. Už dříve byla objevena zohavená těla mladého muže a ženy visící ze silničního mostu. Také u nich byl nápis varující před občanskou iniciativou na sociálních sítích, zdánlivě zaručujících přispěvatelům anonymitu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám