Hlavní obsah

Mafiána Guzmána stále přemisťují, aby zase neutekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de México

Mexické úřady drží znovu zadrženého šéfa drogového kartelu Sinaloa Joaquína Guzmána přezdívaného Prcek pod nejpřísnějším dohledem. Guzmán jim v minulosti už dvakrát utekl a opakování takového scénáře se Mexičané chtějí vyhnout. Kromě jiného ho neustále přemisťují a u jeho cely se zpevněnou podlahou stojí stráž 24 hodin denně, informovala agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Příslušníci mexické námořní pěchoty vedou zadrženého Joaquína Guzmána.

Článek

„Je náhodně přemisťován z cely do cely. Od svého příjezdu byl už v osmi různých celách,“ uvedl vládní mluvčí Eduardo Sánchez.

Guzmána dopadli mexičtí a američtí příslušníci v pátek na severu země, půl roku poté, co z věznice Altiplano s nejvyšší ostrahou utekl tunelem dlouhým půl druhého kilometru. [celá zpráva]

Nyní ho drží v odděleném křídle věznice, odkud několik vězňů pro jistotu vystěhovali a kam přidali čtyřnásobný počet bezpečnostních kamer a nainstalovali nová elektronická čidla a další mříže. Dveře do Guzmánovy cely neustále hlídá stráž a podlahy cel byly zpevněny, aby se jimi nedalo jenom tak probourat.

Foto: ČTK/AP

Joaquín Guzmán na fotografii z vězení

Jeden z Guzmánových právníků sdělovacím prostředkům řekl, že na jeho klienta je vyvíjen „brutální psychologický nátlak“. „Je ve velmi chladné části věznice v naprosté izolaci,“ uvedl Juan Pablo Badillo. Guzmána podle jeho slov dosud nikdo z jeho příbuzných nenavštívil.

Podle zástupce národní bezpečnostní rady Renata Salese jsou ale podmínky ve věznici podle mezinárodních norem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policejní operace, při níž byl zadržen nejhledanější mafián GuzmánVideo: Reuters

Guzmán utekl z vězení už dvakrát. Poprvé v roce 2001, když podplatil stráže ve vězení u města Guadalajara. Znovu ho dopadli před dvěma lety v únoru, ale on loni v létě opět utekl. Tunel, který probourali jeho komplici, ústil v jeho sprchovém koutě. Guzmán se na útěku zbavil náramku pro vězně a cestou rozbíjel osvětlení v tunelu, aby případným pronásledovatelům ztížil postup.

O jeho vydání nyní usilují Spojené státy, na jejichž trh Sinaloa dodává velké množství drog. Mexické úřady už ve věci zahájily formální kroky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Guzmána vrátili do věznice, z níž uprchl

Mexický drogový boss Joaquín Guzmán se vrátil do věznice Antiplano nejvyšší ostrahou, odkud loni v červenci uprchl. Oznámila to mexická generální prokurátorka...

Výběr článků

Načítám