Hlavní obsah

Maduro obvinil opozici z krvavého spiknutí a vydal zatykače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v neděli oznámil, že byly vydány zatykače na skupinu lidí, která podle něj plánovala „krvavé spiknutí” proti jeho vládě. Za vůdce skupiny označil opoziční lídry Juana Guaidóa a Leopolda Lópeze. Do spiknutí byl podle Madura zapleten i americký diplomat.

Foto: Stringer, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro.

Článek

Vláda tvrdí, že skupina měla přepadnout tuto neděli dvě vojenské posádky a „vyvolat násilnosti v šesti státech venezuelské federace“. V neděli Maduro prohlásil, že za tímto komplotem byl Guaidó, López a také americká a kolumbijská vláda.

„Leopoldo López je fašistické monstrum a psychopat, který byl v předchozích dvaceti letech za všemi pučistickými a násilnými činy. Má násilí v krvi, je duševně posedlý násilím, a navíc je zloděj,“ prohlásil Maduro před takzvaným ústavodárným shromážděním. To ustavil jeho režim jako svůj zákonodárný sbor poté, co parlament po volbách z konce roku 2015 ovládla poprvé po mnoha letech opozice.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Juan Guaidó

FOTO: Ueslei Marcelino, Reuters

Guaidó označil obvinění ze spiknutí za další Madurovu vymyšlenou historku. Politik se v lednu prohlásil za dočasnou hlavu státu z pozice předsedy parlamentu poté, co poslanci odmítli další Madurův mandát kvůli tomu, že podle nich vzešel z nedemokratických voleb. Za prezidenta uznalo Guaidóa padesát zemí světa včetně USA. Opozici se ale nedaří přimět Madura k demisi, protože autoritářský vůdce má dosud na své straně armádu a také mocnosti, jakými jsou například Čína a Rusko.

López byl několik let venezuelským režimem vězněn kvůli protivládním demonstracím z roku 2014, předloni byl propuštěn do domácího vězení, z něhož mu letos v dubnu pomohl šéf tajné služby, jehož poté Maduro sesadil. Nyní pobývá v rezidenci španělského velvyslance v Caracasu.

Podle Madura se měl spiknutí účastnit i americký diplomat James Story, který dříve působil na americké ambasádě v Caracasu a nyní je na ambasádě v Bogotě.

Reklama

Výběr článků

Načítám