Hlavní obsah

Lékaři dívce dočasně vyndali orgány z těla, aby odstranili nádor

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Sedmiletá Heather McNamarová byla v úterý propuštěna z nemocnice po mimořádně těžké operaci. Lékaři jí načas úplně vyjmuli z břišní dutiny šest orgánů, aby jí mohli odstranit nádor o velikosti tenisového míčku. Po několika hodinách jí některé orgány vrátili. Tato tzv. autotransplantace byla poprvé provedena u dítěte. Heather strávila v nemocnici měsíc.

Článek

Lékaři uvedli, že celá operace trvala 23 hodin a účastnilo se jí několik operačních týmů. Lékaři dívce postupně odebrali žaludek, játra, slezinu, slinivku, tlusté střevo a nakonec tenké střevo, do něhož byl zapleten nádor o velikosti tenisového míčku. Dívčiny orgány uložili do ledu.

Současně dívku připravovali na zpětné voperování vyňatých orgánů.

Lékař Devon John uvedl, že operaci komplikoval dívčin nízký věk a s ním související menší průměr cév i menší velikost orgánů a břišní dutiny. Některé orgány však lékaři už nedokázali vrátit, dívka je bez sleziny a slinivky, takže se z ní stala diabetička, a potřebuje také dostávat enzymy produkované pankreasem. Zpátky ji nevoperovali ani žaludek, který jí má nahradit vak ze střevní stěny. Podle operatéra Tomoakiho Kata bude moci jíst celkem normálně, ale po menších dávkách. "Nebude moci soutěžil v pojídání hot dogů," uvedl lékař.

Kato uvedl, že zvolený způsob operace byl jediný možný. "Kdyby nefungoval, nic už nezbývalo,“ uvedl Kato. Pro případ, že by se nepodařilo zpátky voperovat dívčina játra, seděl vedle otec, který by poskytl pro transplantaci svá. To však nebylo nutné.

Dívce také provedli dočasnou kolostomii, tedy vývod tlustého střeva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám