Hlavní obsah

Kvůli zmizení Argentinky zadrželi velitele letectva

Buenos Aires

Někdejší velitel argentinského letectva za časů vojenské diktatury Omar Graffigna byl zatčen v Buenos Aires. Oznámila to v úterý tisková agentura AFP s odvoláním na nejvyšší soud, který penzionovaného generála (87) podezírá ze spáchání zločinů proti lidskosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Graffigna je podezřelý, že zapletl do zmizení levicové aktivistky Patricie Roisinblitové. Ta byla zadržena v roce 1978 v osmém měsíci těhotenství i se svým partnerem. Později vyšlo najevo, že porodila v tajné věznici zřízené ve škole vojenského námořnictva (ESMA), kde byli opoziční aktivisté mučeni a často i likvidováni. Novorozence předali k adopci do rodiny důstojníka letectva. O své skutečné totožnosti se potomek dozvěděl až o 23 let později.

Podle svědků vězeňkyně v buenosaireské námořní škole (ESMA) rodily s pouty na nohou a se zakrytými tvářemi. Své děti často ani neviděly. Matky pak vojáci shazovali z vojenských letadel do moře.

Ochránci lidských práv odhadují, že během vojenské diktatury v letech 1976 až 1983 bylo zabito více než 30 000 odpůrců režimu a ukradeno na 500 dětí. Zatímco někdejší diktátor Jorge Videla si odpykává doživotí, Graffigna byl při procesu v roce 1985 zproštěn všech obvinění.

Graffigna otevřeně odporoval tzv. špinavou válku, jak se označovala likvidace demokratických a levicových sil. Z funkce velitele letectva odešel ještě před útokem na Falklandy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám