Hlavní obsah

Kuba jako první na světě vymýtila přenos HIV z matky na dítě

Washington

Kubě se jako prvnímu státu na světě podařilo skoncovat s přenášením viru HIV a syfilidy z matky na dítě. Oznámila to v úterý oficiálně Světová zdravotnická organizace (WHO). Za úspěchem podle ní stojí všeobecný přístup Kubánců ke zdravotní péči.

Foto: Reuters

Ulice v kubánské Havaně

Článek

"Vymýcení přenosu viru je jedním z největších výdobytků veřejného zdravotnictví," prohlásila generální ředitelka WHO Margaret Chanová.

"Je to významné vítězství v našem dlouhém boji proti viru lidské imunitní nedostatečnosti (HIV) a sexuálně přenosných infekcí a jde o důležitý krok směrem k cíli, jímž je generace bez AIDS," dodala Chanová v úterním prohlášení.

Úspěch Kuby ukazuje, že všeobecný přístup k lékařské péči je možný a že je klíčem k úspěchu v boji proti tak velkým výzvám, jako je AIDS, doplnila Chanovou na tiskové konferenci ředitelka Panamerické zdravotnické organizace (PAHO) Carissa Etienneová.

Skoncovat s pandemií

Podle ředitele Programu OSN pro boj proti HIV a AIDS (UNAIDS) Michela Sidibého je odstranění přenosu HIV z matky na dítě "důkazem, že je možné ukončit pandemii AIDS a my předpokládáme, že Kuba je z mnoha zemí první, která dosáhne zastavení této epidemie mezi dětmi".

Podle WHO ve světě každý rok otěhotní zhruba 1,4 miliónu žen nakažených HIV, většinou v rozvojových zemích a zvláště v subsaharské Africe. Bez léčení antiretroverotiky je u nich pravděpodobnost 15 až 45 procent, že během těhotenství, při porodu nebo při kojení nakazí i své děti.

Počet dětí, které se narodily HIV pozitivní, klesl ze 400 000 v roce 2009 na 240 000 v roce 2013. Podle WHO je však třeba zdvojnásobit úsilí v boji proti AIDS, pokud má být dosaženo aktuálního cíle, jímž je snížení počtu novorozeňat nakažených HIV pod 40 000 ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám