Hlavní obsah

Koronovirus našli i u norků v USA. Zabil už přes 15 000 zvířat

Novinky, Alex Švamberk
Washington

Přes 15 000 norků zabil od srpna v USA koronavirus SARS-CoV-2, který se na tato zvířata přenesl od lidí. V karanténě jsou desítky norčích farem ve státech Utah, Wisconsin a Michigan. Nákazu zkoumají tamní zemědělské úřady, uvedla ve středu agentura Reuters. Zatím ale v USA neplánují norky vybíjet jako Dánové.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Norek na farmě

Článek

„Jsme přesvědčeni, že karanténa postižených norčích farem spolu s přísnějším zavedením biologické bezpečnosti uspěje při zvládání SARS-CoV-2 v těchto oblastech,” uvedlo americké ministerstvo zemědělství (USDA).

Dodalo, že spolupracuje s americkými Centry pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), úřady všech tří států, jichž se problém týká, a chovateli. Lidé by se měli otestovat, farmy monitorovat.

Brity straší přízrak zmutovaného viru z Dánska, zavádějí opatření

Koronavirus

V USA je v chovech 359 850 vyšlechtěných norků, kteří mají produkovat mladé. Ročně se ve Spojených státech vyprodukuje 2,7 milionu norčích kůží. Nejvíce ve Wisconsinu, za kterým následuje Utah. V obou státech se norci zřejmě setkali s lidmi, kteří byli nakaženi koronavirem, v Michiganu to zatím není jasné, uvedlo USDA.

Pět tisíc norků pošlo na farmách ve Wisconsinu, čísla z Michiganu nejsou zveřejněna z důvodů ochrany soukromí. V Utahu pošlo na devíti farmách od srpna na 10 700 norků.

„Na všech devíti (farmách) vše stále naznačuje, že šlo o jednostranný přenos z lidí na norky,“ uvedl státní veterinář Dean Taylor. Testy na koronavirus se provádějí jak u pošlých norků, tak náhodně u živých tvorů v zasažených chovech.

V Dánsku vybijí celou populaci norků. Přenášejí koronavirus

Koronavirus

Ukázalo se, že někteří norci byli jen lehce postiženi, nebo byli nakažení bez příznaků, takže to bylo podobné jako u lidí.

CDC podporuje vyšetřování nákaz u norků včetně testů zvířat i lidí a k případům uvedlo: „Vyšetřování nám pomůže se více poučit o dynamice přenosu mezi norky, dalšími zvířaty na farmách a lidmi. Aktuálně není žádný důkaz, že by zvířata hrála významnou roli při šíření SARS-CoV-2 na lidi.“

Předpokládá se, že se nový koronavirus nejprve přenesl ze zvířat na lidi, zpětně se jím ale nakazila i zvířata včetně psů, koček a tygrů. V Dánsku zjistili, že se u norků objevila nebezpečná mutace, která omezuje imunitní reakci těla. To by mohlo snížit účinnost vakcín. Proto se tam rozhodli vybít 17 milionů norků, s čímž už začali.

Aktuálně se zjišťuje, zda je možné použít i kožky z uhynulých norků. Používají se především na kožichy, norkové kožichy jsou považovány za luxusní, čemuž odpovídají i ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám