Hlavní obsah

Kolumbijští povstalci propustili dvojici unesených Němců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Kolumbijští povstalci propustili dvojici německých důchodců, které při únosu 3. listopadu podezírali ze špionáže. Podle německého ministerstva zahraničí však šlo o turisty.

Foto: Jaime Saldarriaga, Reuters

Kolumbijští policisté při potyčce s FARC. Ilustrační foto

Článek

Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) přepravil oba muže vrtulník do města Ocaňa, kde si je převzali zástupci německého velvyslanectví v Bogotá.

"Těší nás, že oba tito lidé jsou opět svobodní," uvedl podle agentury DPA šéf delegace MVČK v Kolumbii Jordi Raich.

Bratry ve věku 69 a 72 let unesli na severu Kolumbie povstalci z ultralevicové organizace Vojsko národního osvobození (ELN). Němci cestovali terénním vozem napříč Jižní Amerikou.

ELN je druhou nejvýznamnější vzbouřeneckou ultralevicovou skupinou v zemi a zaměřuje se na sever Kolumbie. Hlavní guerillovou organizací jsou Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC), které mají asi 9000 členů a ovládají rozsáhlá území na jihu země. Vláda od loňska vede s FARC mírové rozhovory.

Bogotá loni nabídla mírová jednání také uskupení ELN, které má odhadem 3000 členů. Jeho předáci uvedli, že jsou ochotni o míru jednat, ale až do dosažení konečné dohody se nehodlají vzdát boje.

ELN už v polovině února propustilo dva Peruánce a tři Kolumbijce, které drželo jako rukojmí zhruba měsíc. V zajetí nadále drží jednoho uneseného Kanaďana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám