Hlavní obsah

Kolumbijský útok na rebely v Ekvádoru ohrozil propuštění rukojmí

– QUITO • Aktualizováno

Útok kolumbijských vojáků na základnu povstaleckých Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) na území Ekvádoru vyvolal prudké reakce sousedních států. Venezuela do oblasti vyslala své vojáky a Ekvádor přerušil diplomatické styky s Kolumbií.

Článek

Obě země požádaly o rozmístění vosk OSN v oblasti. Upozornily, že v důsledku útoku selžou vyjednávání o propuštění dalších rukojmí.

Ekvádor odvolal svého velvyslance z Kolumbie a vypověděl kolumbijského diplomata. Chystá další opatření na diplomatickém poli. Venezuela už vypověděla všechny kolumbijské diplomaty. Obě země přesunuly ke hranicím s Kolumbií své vojáky.

Podle ekvádorského prezidenta Rafaela Correy bude mít akce, při níž bylo zabito 17 rebelů včetně jednoho z jejich velitelů Raula Reyese, mnoho negativních důsledků. Zřejmě selžou rozhovory o propuštění Francouzky Ingrid Betancourtové. I francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner uvedl, že smrt vůdce rebelů Reyese je tomto ohledu „špatnou zprávou“.

Angažovat se i Chávez

Ekvádor navíc šest let vedl rozhovory o propuštění bývalého kandidáta na post kolumbijského prezidenta, kterého FARC také vězní. Venezuelský prezident Chávez dojednal v nedávné době propuštění šesti rukojmí. I Kolumbie původně uvítala jeho angažování, ale později se ho pokusila ze všech jednání vyloučit.

Kolumbie tvrdí, že obě země mají vztahy s FARC, která už 40 let bojuje s centrální vládou. Obě země to ale odmítají. „Tvrdit, že máme pakt s teroristy je naprostá lež,“ uvedl ekvádorský prezident Correa.

Podle kolumbijského viceprezidenta Franciska Santose informace získané z počítače Raula Reyese dokazují, že FARC jednala o získání radioaktivního materiálu na výrobu špinavé bomby. Tu tvoří klasická trhavina, jež rozmetá do okolí látky s nízkou radioaktivitou. Ekvádor to označil za nesmysl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám