Hlavní obsah

Kolumbie loni zničila přes 100 tisíc hektarů plantáží koky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolumbie loni zničila rekordních více než 100 000 hektarů nelegálních plantáží, na nichž se pěstovala koka. Oznámil to ve čtvrtek podle agentury Reuters kolumbijský prezident Iván Duque. Do roku 2022 nebo 2023 se chce jihoamerická země, která je předním producentem kokainu, zbavit poloviny plochy oseté keřem, jehož botanický název je rudodřev koka.

Foto: Jaime Saldarriaga, Reuters

Lístky koky. Ilustrační foto

Článek

Pěstování koky, z níž se vyrábí kokain, je trnem v oku Spojeným státům, které jsou významným cílem dodávek drogy. USA proto vyvíjejí tlak na kolumbijskou vládu, aby pěstování této plodiny omezila. Zesílenou snahu prezidenta Duqueho v tomto směru oceňuje i administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa. Kolumbijská vláda si loni stanovila za cíl zbavit koky 80 000 hektarů půdy. Na konci roku 2018 se rudodřev koka v Kolumbii pěstoval na 169 000 hektarech a v předchozích letech plocha výrazně rostla.

"Od nynějška budeme nepochybně čelit výzvě opětovné výsadby, ale Kolumbie má jasný cíl zredukovat do konce roku 2022 nebo do roku 2023 plochu osázenou ilegálními plodinami o 50 procent," prohlásil Duque v proslovu přenášeném televizí.

V Česku přibylo uživatelů kokainu, varuje policie

Krimi

Prezident rovněž řekl, že loňských 100 000 hektarů je rekordní zlikvidovaná plocha, na níž byla koka. Z toho 94 000 hektarů zničily armádní jednotky zaměřené na ruční vytrhávání rostlin. "Musíme naše kroky neustále zrychlovat," zdůraznil Duque.

Loni bylo zabaveno více než 434 tun kokainu, uvedl rovněž prezident. Dodal přitom, že během 17 měsíců, kdy je v úřadě, jeho vláda zvýšila počet jednotek pověřených mýcením kokových plantáží z 23 na 150.

Škodlivý herbicid

Duque rovněž usiluje o návrat k ničení plantáží pomocí postřiků kontroverzním herbicidem glyfosátem ze vzduchu, což je účinnější metoda než ruční likvidace.

Kolumbie přerušila letecké postřiky nelegálních plantáží v roce 2015 poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) označila glyfosát za pravděpodobně karcinogenní. Zákaz používání glyfosátu potvrdil v roce 2018 kolumbijský ústavní soud, který stanovil, že užívat by se herbicid mohl znovu jen v případě, že by vláda zajistila, že nepoškodí lidské zdraví a životní prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám