Hlavní obsah

Kmoníček předal Trumpovi pověřovací listiny

Washington
Aktualizováno

Nový český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček předal v pondělí ve Washingtonu pověřovací listiny americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Kmoníček to oznámil na Twitteru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček

Článek

"Jsem hrdý na to, že jsem se s prezidentem Donaldem Trumpem setkal jako první Čech," uvedl velvyslanec na sociální síti s tím, že rozhovor s prezidentem byl příjemný.

Kmoníček, který je ve Washingtonu od poloviny března, předal v Bílém domě pověřovací listiny tři měsíce po Trumpově inauguraci hned v první skupině velvyslanců. Uspíšit jeho diplomatický start mu prý pomohlo americké ministerstvo zahraničí. Do sídla amerického prezidenta se Kmoníček podle snímku na svém twitterovém účtu dostavil s motýlkem v českých národních barvách.

Za svůj největší dlouhodobý úkol označil český diplomat v nedávném rozhovoru pro server Info.cz "sloučení mentální a skutečné geografické mapy". Na skutečné mapě je podle Kmoníčka Česká republika na západ od Vídně. "V mentální mapě nás dodnes mnozí vidí někde na východě Evropy. To je náš historický problém, a na jeho nápravě pracujeme po celé generace," uvedl.

Zabývat se bude i přípravou cesty českého prezidenta Miloše Zemana do USA, jejíž datum zatím není známo. "Vyjednáváme agendu, čas, formát, všechno. Ve Washingtonu se rozhodnutí dělají často velmi narychlo a na poslední chvíli a tato administrativa je tím zatím typická. Prostě musíme být připraveni na všechno, a to budeme," řekl Kmoníček serveru Info.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám