Hlavní obsah

Kanadský Lytton, kde naměřili skoro 50 stupňů, sežehl požár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vancouver

Lytton, který se stal symbolem aktuální vlny veder v Kanadě, protože v něm naměřili 49,6 stupně Celsia, zničil lesní požár. Ten se k městečku rychle přiblížil, když se zvedl silný vítr. Oheň postupoval tak rychle, že si lidé ani nestačili odvézt své věci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kanadský Lytton, kde naměřili skoro 50 stupňů, sežehl požárVideo: Reuters

 
Článek

„Naše bědné malé město Lytton je pryč,“ uvedla správkyně místní školy Edithy Loringová-Kuhangaová. Ta před plameny stihla zachránit svůj kufr, kabelku, polštář a počítač. I když oheň silně praskal, vrátila se ještě pro peněženku.

„Do našich aut jsme naložili každého. Neměli jsme v Lyttonu elektřinu ani internet a každý se snažil spojit se s lidmi. Je to tak devastující. Všichni jsme v šoku. Členové našeho společenství ztratili všechno,“ popsala zoufalou situaci na svém facebookovém profilu.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Pohled na požár severně od Lyttonu.

„Já pláču, moje dcera pláče,“ řekla Canadian Press Jean McKayová, která bydlela v nedalekém Kanaka Baru, což je osada původních obyvatel. Její dcera se jí ptala, nač si brala klíče, když není jasné, jestli dům ještě stojí.

Stovky obětí veder

Vlna veder si v Britské Kolumbii vyžádala stovky obětí. Za pět dní do středy zemřelo náhle 486 lidí, zatímco normálně to je 165 osob. Většinou zemřeli senioři, kteří žili sami a jejichž domy byly bez klimatizace.

V Kanadě v rámci vlny veder padly v pondělí 103 teplotní rekordy v Britské Kolumbii, Albertě, na Yukonu a v Severozápadních teritoriích. V úterý v Lyttonu naměřili 49,6 stupně Celsia, byl to už třetí den v řadě, kdy ve městě padl rekord.

Vzduch je jako oheň. Kanada eviduje přes sto náhlých úmrtí v souvislosti s vlnou veder

Amerika

Ve středu sice teploty lehce poklesly, obyvatelé ale byli varováni před požárem jižně od městečka, který sežehl 50 hektarů. Město ale nakonec zničil jiný požár, který se rychle rozhořel, a úřady už nemohly nijak zareagovat. Domy zasáhl do pár  minut.

Foto: 2 Rivers Remix Society, Reuters

Požár v Lyttonu.

Kanadu sužuje vlna veder poslední týden, pás horkého vzduchu se z Britské Kolumbie přesunuje na východ k Albertě. Pod horkým vzduchem bylo zaznamenáno nejméně 26 nových požárů, největší u jezera Sparks, který zasáhl na 200 km čtverečních. Vrtulníky se proti němu přestaly nasazovat, protože se jim přehřívaly motory.

Reklama

Výběr článků

Načítám