Hlavní obsah

Kanaďanka s mrtvým mozkem porodila syna

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Victoria

V nemocnici ve Victorii v kanadské provincii Britská Kolumbie v sobotu porodila žena, jejíž mozek byl od konce loňského roku mrtvý. Lékaři ji udržovali na přístrojích, aby dítě donosila. Robyn Bensonová zemřela den po porodu, informovala ve středu televize CNN.

Foto: Brij Charan/Handout, Reuters

Svatební fotografie Robyn a Dylana Bensonových. Svatbu měli loni v červenci.

Článek

„Museli jsme se rozloučit s nejsilnější a nejúžasnější ženou, jakou jsem kdy potkal,“ napsal na internetu manžel Bensonové.

O jejich předčasně narozeného syna Ivera se starají specialisté. Chlapeček zůstane v nemocnici možná ještě osm týdnů. „Vede se mu dobře,“ řekl Dylan Benson.

Robyn Bensonovou převezli do nemocnice krátce po Vánocích. Jeden den si stěžovala na bolesti hlavy, a tak se manžel vydal do lékárny. Když se vrátil, našel ženu v bezvědomí, ale dýchající. Lékaři později zjistili, že pacientku postihlo krvácení do mozku, který odumřel.

Rodina se nicméně s lékaři domluvila, že Robyn zůstane napojena na dýchací přístroj, dokud plod, který zůstal nepoznamenán, nedoroste tak, že bude moci být proveden císařský řez.

Případ zaujal veřejnost natolik, že lidé ve velkém darují peníze na podporu malého Ivera. Do úterního odpoledne přispěli částkou přesahující 150 tisíc kanadských dolarů (zhruba 2,8 miliónu korun). Původně se přitom počítalo, že by se mohla vybrat alespoň čtvrtina.

Texasanku odpojili

Případ připomněl podobnou událost, kterou v lednu řešili v Texasu. V případě těhotné Marlise Muñozové po mozkové smrti však lékaři shledali, že plod nepřežije, a soud rozhodl, aby byla žena odpojena od přístrojů. Přál si to i její manžel. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám