Hlavní obsah

Kanada zrychlí posuzování azylantů z ČR, víza mohou být zrušena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanada podle kanadských médií zrychlí vyřizování žádostí o azyl z České republiky. Česko se spolu s 26 dalšími zeměmi ocitlo na seznamu takzvaných bezpečných států, kde lidem ve srovnání s jinými částmi světa podle Kanaďanů obvykle nehrozí perzekuce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kanadské úřady v minulosti u žadatelů z těchto zemí dospívaly k závěru, že jejich žádosti jsou neodůvodněné. Nyní budou tyto žádosti posuzovány ve zkráceném řízení za 30 až 45 dní. Změna kanadské imigrační politiky otevírá cestu k ukončení vízové povinnosti pro Česko.

Ottawa ji zavedla v létě 2009 zhruba po dvou letech od jejího zrušení, a to kvůli vysokému nárůstu počtu žadatelů o azyl z České republiky. Šlo převážně o Romy, kteří si stěžovali na pronásledování a rasismus. Česká vláda krok Kanaďanů ostře kritizovala. Pohrozila také, že kvůli němu zablokuje jednání o obchodní dohodě mezi Evropskou unií a Kanadou.

"Považoval jsem za svoji povinnost korektně informovat kanadského premiéra, že za situace, kdy tady není změna vízového režimu, tak se sjednání této dohody ze strany České republiky může setkávat s celou řadou problémů a potíží včetně potíží s ratifikací v parlamentu, které jsou z politických důvodů naprosto pochopitelné," řekl například letos na jaře v Chicagu po jednání se svým kanadským protějškem Stephenem Harperem český premiér Petr Nečas.

Nevešli se jen Bulhaři a Rumuni

Kanada s Evropskou unií zahájila rozhovory o hospodářské a obchodní dohodě v roce 2009. Smlouva by měla výrazně uvolnit vzájemnou výměnu zboží a služeb. Její přínos se odhaduje na desítky miliard eur ročně. Kanadská televizní stanice CBC News podotkla, že vytvoření seznamu bezpečných zemí odstraní hlavní překážku v jednáních Ottawy s evropskou sedmadvacítkou.

Kanada mezi tyto země zařadila 25 členů unie s výjimkou Bulharska a Rumunska. Na seznamu tak je například Maďarsko, které je v posledních letech významným zdrojem žadatelů o azyl v Kanadě. Kanadský ministr pro imigraci Jason Kenney podotkl, že z Maďarska do země proudí více žadatelů než z Íránu, Číny či Severní Korey. Naprostá většina jejich žádostí je přitom neoprávněná: úřady jich odmítají 98 procent. Kenney se při představování změn kanadských imigračních pravidel podivil, že si žadatelé z Maďarska vybírají zrovna Kanadu, když mají bezvízový přístup do desítek zemí celého světa.

Kanada nová pravidla odůvodňuje snahou zabránit zneužívání svého azylového systému.

Žádost vyřídí do 45 dní

Žádosti lidí z "bezpečných zemí" nyní bude vyřizovat za 45 dní, pokud budou podány na hranicích, anebo za 30 dní, pokud budou podány ve vnitrozemí. Proti rozhodnutí úřadů se žadatelé z "bezpečných zemí" nebudou moci odvolat. Rychlejší bude také deportace neúspěšných žadatelů z Kanady.

Nový kanadský systém kritizovali ochránci lidských práv. Podle nich zvyšuje riziko pochybení, když šmahem posuzuje všechny žadatele podle země původu, a ne podle jejich individuálních osudů. "Je to chybné, nespravedlivé a diskriminační," řekl deníku Toronto Star šéf kanadské pobočky organizace Amnesty International Alex Neve.

Reklama

Výběr článků

Načítám