Hlavní obsah

Kanada zavedla víza pro Čechy a Mexičany, nezvládá počet imigrantů

Novinky, Alex Švamberk, National Post
Ottawa/Praha

Od úterý potřebují Češi a Mexičané cestující do Kanady víza. Kanada jejich zavedení zdůvodnila množstvím lidí, kteří přijíždějí z těchto zemí do Kanady a žádají o azyl, většina žádostí je přitom zamítnuta. Během prvních 48 hodin ale návštěvníci z obou zemí budou moci získat víza přímo na hranicích, pak už jen na konzulárních odděleních, Češi musejí do Vídně.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kanada zavedla víza pro země, z nichž přijíždí nejvíce žadatelů o azyl a nijak se netajila, že důvodem je omezit množství lidí, přijíždějících z Mexika a Česka do Kanady s cílem získat občanství. Současně otevřeně přiznala, že nestačí vyřizovat počet žádostí, které jsou většinou neoprávněné a podvodné.

„Vzhledem k vzniku výrazných zdržení a růstu nákladů našeho programu pro uprchlíky, pouhý počet těchto žádostí podkopává naši schopnost pomoci lidem utíkajícím před reálnou perzekucí,“ sdělil agentuře Reuters kanadský ministr Jason Kenney, který má na starosti občanství, imigraci a multikulturalismus.

„Lidé, kteří skutečně potřebují ochranu ze strany Kanady, končí v dlouhé frontě, čekají měsíce a někdy roky než jsou jejich žádosti vyslyšeny. To je neakceptovatelné,“ zdůvodnil krok, který kritizují ochránci lidských práv a který naznačuje, že selhání kanadské byrokracie se řeší na úkor druhých zemí.

„Vízová povinnost, kterou jsem avizoval, nám dá větší schopnost regulovat proud lidí mířících do Kanady a potvrdit, kdy to dělají v dobré víře,“ doplnil ministr. „Zavedením tohoto důležitého kroku zmírníme zátěž našeho azylového systému, budeme lépe připraveni rychleji vyhovět žádostem skutečných uprchlíků.“

Nárůst počtu mexických a českých žadatelů

Většina žadatelů azyl nedostane, přesto rapidně roste počet Mexičanů utíkajících z Mexika, protože brutální drogová válka v zemi si vyžádala jen loni přes 8000 obětí. Počet Mexičanů žádajících o azyl se od roku 2005 ztrojnásobil. Loni jich žádalo o statut uprchlíka 9400, což představuje čtvrtinu všech žádostí. V prvním polovině roku 2009 dokonce 5500, zatímco v první půlce roku 2008 jich bylo jen 3700. Z loňských žádostí bylo prošetřeno 5654 žádostí, přičemž jen 11 procent - 606 - bylo vyřízeno kladně. Na druhém místě jsou občané České republiky, především Romové.

Kanada loni a za první čtyři měsíce letošního roku udělila azyl 132 českým žadatelům. Rada pro přistěhovalectví a uprchlíky za tu dobu stihla projednat a uzavřít 334 českých žádostí, většinu z nich zamítla. Většinu z 2581 žádostí ale kanadské úřady zatím neprojednaly, vyplývá z údajů kanadského velvyslanectví v Praze. V roce 2008 získalo podle velvyslanectví statut uprchlíka 43 procent ze 195 žadatelů, jejichž případy rada projednala a uzavřela. Od letošního ledna do dubna pak získalo azyl 35 procent žadatelů ze 139 uzavřených žádostí.

Kanadské velvyslanectví v Praze uvedlo, že úřady v letošním prvním pololetí zaregistrovaly 1720 českých žádostí, což je dvakrát víc než za celý loňský rok.[celá zpráva]

ČR hrozí odvetou

Česká diplomacie už uvedla, že plánuje odvetné kroky. O víza budou muset žádat kanadští diplomaté a ve hře je i možnost zavedení vízové povinnosti pro všechny Kanaďany. Praha však chce své kroky koordinovat s Bruselem a přimět EU, aby zesílila tlak na Kanadu.

Podle ČR jde o bezprecedentní krok, protože Praha neobdržela včas ani diplomatickou nótu o zavedení víz. Kanaďané se vyjadřovali pro vlastní tisk. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám