Hlavní obsah

Kamarád bratrů Carnajevů byl uznán vinným z maření vyšetřování

Porota amerického soudu uznala vinu Kazacha Azamata Tažajakova, který podle obžaloby svým počínáním mařil vyšetřování bombového útoku na bostonský maratón z roku 2013. Při útoku na běžecké klání zahynuli tři lidé a více než 260 osob bylo zraněno. Soud má vynést rozsudek 16. října. Tažajakov, kterému hrozí až 25 let vězení, nařčení odmítá. Atentát podle vyšetřovatelů spáchali bratři Džochar a Tamerlan Carnajevové. Tažajakov byl Džocharův kamarád.

Foto: Reuters

Džochar Carnajev s Diasem Kadyrbajevem a Azamatem Tažajakovem

Článek

Soud začal před dvěma týdny. Je to vůbec první z několika připravovaných procesů s kamarády Džochara Carnajeva, který na rozdíl od svého bratra policejní honičku a zatýkání po tehdejším atentátu přežil.

Tažajakov podle vyšetřovatelů spolu s krajanem Diasem Kadyrbajevem po atentátu na Džocharovu žádost odnesli z jeho pokoje na kolejích batoh s pyrotechnikou a notebook. Tažajakovův obhájce k tomu řekl, že jeho klient si do pokoje šel jen pro svá sluchátka a že batoh vzal Kadyrbajev.

Obviněním čelí celkem čtyři kamarádi bratří Carnajevů. Proces s Kadyrbajevem začne zřejmě 8. září, 29. září má začít soud s Američanem Robelem Philliposem, který se zodpovídá z údajného lhaní vyšetřovatelům. Čtvrtým je Chajrulložon Matanov z Kyrgyzstánu, ten podle obžaloby smazal ze svého počítače soubory potřebné pro vyšetřování a lhal policistům.

Džochar Carnajev byl obviněn ve 30 bodech obžaloby a hrozí mu trest smrti. Podle obžaloby spolu s bratrem Tamerlanem 15. dubna 2013 v cíli mezinárodního maratónu umístil dvě bomby ukryté v černých pytlích. Tamerlan zemřel loni 19. dubna při přestřelce s policií.

Reklama

Výběr článků

Načítám