Hlavní obsah

Kaliforňan se chtěl dostat k Islámskému státu, odsoudili ho na 30 let

Los Angeles

Na 30 let vězení byl odsouzen pětadvacetiletý Kaliforňan, který se pokoušel dostat za takzvaným Islámským státem (IS) do Sýrie. Aby mohl zaplatit letenku, spáchal bankovní podvod, informovaly americké úřady, citované agenturou Reuters. Podle nich jde o prvního člověka souzeného a odsouzeného federálním soudem za snahu připojit se k radikálům na Blízkém východě.

Foto: U.S. Attorney's Office (Los Angeles), Reuters

Nader Elhuzayel (vpravo) byl zatčen loni na letišti v Los Angeles

Článek

Americký rodák Nader Elhuzayel byl zatčen v květnu 2015, když se pokoušel dostat na palubu letadla z Los Angeles do Turecka. Odtud se chtěl vydat k syrské hranici, uvedla federální prokuratura. V jeho příručním zavazadle byly nalezeny fotografie vražd páchaných příslušníky IS a jména a adresy zaměstnanců ministerstva obrany. Seznam vypracovali radikálové.

Elhuzayel se podle prokuratury také objevil na videu, na němž přísahal věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu, a na Twitteru ocenil teroristický útok na výstavu karikatur proroka Mohameda v Texasu.

Podporu IS vyjadřoval opakovaně na sociálních sítích se spoluobviněným Muhanadem Badawim. Rozsudek nad Badawim by měl padnout 17. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám