Hlavní obsah

Kaczyňski nabídne USA umístit základnu v Polsku

Právo, Novinky, ČTK, vpl, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/VARŠAVA

Možnost vybudovat v Polsku americkou protiraketovou základnu patří k hlavním tématům jednání Jaroslawa Kaczyňského v USA, kam ve středu polský premiér přiletěl na pětidenní pracovní návštěvu. V případě umístění základny v Polsku však bude polská vláda po USA požadovat bezpečnostní záruky. Šéf premiérova úřadu Leszek Jesieň poznamenal, že při jednáních o této otázce v USA však nyní rozhodnutí ještě nepadne.

Článek

Polský ministr obrany Radoslaw Sikorski už loni v prosinci naznačil přání Varšavy, aby případná raketová sila a radary doplnil systém Patriot, schopný sestřelovat nepřátelské balistické rakety v jejich poslední, sestupné fázi letu. Bílý dům se snaží umístit základnu svého protiraketového systému v Polsku nebo Česku. "Pacifistické postoje v Česku mezi obyvatelstvem i politickými stranami a obtíže při formování vlády učinily tohoto uchazeče méně přitažlivým," podotkl list Zycie Warszawy.

Neočekává se prý ani žádné zásadní rozhodnutí ohledně misí v Iráku, kde Polsko má na 900 vojáků a velí mezinárodním silám jižně od Bagdádu, a v Afghánistánu, kde v rámci sil NATO působí stovka polských vojáků. USA, jejichž jednotky se v obou těchto muslimských zemích potýkají s problémy, počítají s další polskou pomocí. Kaczyňski, ve středu přijel do USA poprvé od červencového nástupu do čela kabinetu, včera vystoupil na tiskové konferenci se šéfkou diplomacie Condeleezzou Riceovou.

Jedná se o první návštěvu Kaczyňského v USA od jeho červencového nástupu do čela kabinetu. Premiér se dále v Chicagu a jinde setká s podnikateli a představiteli polské a židovské obce ve Spojených státech. Zúčastní se i slavnostního převzetí prvního ze 48 bojových letounů F-16, které si objednala ke zklamání výrobců strojů Eurofighter bývalá levicová vláda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám