Hlavní obsah

Americký senát schválil prvního člena Bidenovy administrativy

– Washington • Aktualizováno

Novým, už 46. americkým prezidentem se ve středu stal Joe Biden. Ve funkci nahradil Donalda Trump. Trump se inaugurace neúčastnil, svou porážku ve volbách neuznal. Před ním složila slib viceprezidentka Kamala Harrisová, které se stala první ženou ve funkci.

Záznam: Inaugurace nového amerického prezidenta Joea BidenaVideo: AP

 
Článek

6:29 - Žádnou další zprávu neočekáváme, on-line zpravodajství končíme. Děkujeme za pozornost.

6:07 - Inaugurační den nového amerického prezidenta Joea Bidena ve středu večer místního času zakončily velkolepým představením největší hvězdy amerického showbusinessu. Devadesátiminutový televizní speciál nazvaný Oslavujeme Ameriku odstartoval rockový zpěvák Bruce Springsteen, diváky večerem provedl herec a dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks.

Velkolepý večírek zakončil mohutný ohňostroj, který Biden s rodinou sledoval z Bílého domu a Harrisová se svými blízkými přímo z nedalekého Lincolnova památníků. Světla na obloze symbolicky zazářila s posledními tóny posledního vystoupení - písní Firework od zpěvačky Katy Perry.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Show pro Bidena ukončila zpěvačka Katy Perry písní Firework a velkolepý ohňostroj.

4:56 - Bidenova administrativa odsoudila sankce Číny vůči představitelům jeho předchůdce v Bílém domě. Uvalení těchto sankcí v den inaugurace se zdá jako pokus využít rozporů stran," uvedla mluvčí Národní bezpečnostní rady (NSC). Peking ve středu uvalil sankce na 28 amerických činitelů včetně dosluhujícího ministra zahraničí Mikea Pompea, a to kvůli vměšování se do vnitřních záležitostí Číny.

3:44 - Nová ředitelka amerických tajných služeb Avril Hainesová v úterý Senátu sdělila, že by Spojené státy měly zaujmout důrazný postoj vůči hrozbě, kterou představuje dnešní útočná a asertivní Čína. Za jednu ze svých priorit označila i obnovení sebevědomí amerických tajných služeb, které bývalý prezident Donald Trump často napadal.

1:54 - Americký Senát potvrdil Avril Hainesovou na pozici ředitelky tajných služeb. Jde o prvního člena Bidenovy administrativy schváleného horní komorou.

Foto: Pool, Reuters

Nová ředitelka amerických tajných služeb Avril Hainesová

1:29 - Mluvčí prezidenta Joe Bidena Jen Psakiová na prvním tiskovém brífinku řekla novinářům, že ústředním tématem Bidenovy administrativy teď bude obnovení důvěry amerického lidu. „Když mě prezident Biden požádal, abych se ujala této funkce, mluvili jsme o důležitosti navrácení pravdy a transparentnosti do téhle brífinkové místnosti,“ uvedla.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Nová mluvčí Bílého domu Jen Psakiová na prvním tiskovém brífinku.

23:46 - Kromě návratu k pařížské klimatické dohodě Biden nařídil například návrat do Světové zdravotnické organizace (WHO), ukončil zákaz cest do USA pro cestující z řady převážně muslimských zemí, pozastavil výstavbu zdi na hranicích s Mexikem, nebo zrušil povolení pro kontroverzní ropovod Keystone XL.

23:20 - Nový americký prezident Joe Biden učinil první oficiální rozhodnutí ve svém úřadu. Podepsal několik exekutivních příkazů, které mají okamžitou účinost podobně jako například vladní vyhlášky v českém prostředí. 

Biden hned první den nařídil nosit roušky a zastavil stavbu Trumpovy zdi

Amerika

V jednom z exekutivních příkazů Biden nařídil návrat USA k pařížské klimatické dohodě z roku 2015. Zemi z dohody vyvedl bývalý prezident Donald Trump. Považoval ji za ekonomicky nevýhodnou.

22:36 - Biden se chystá podle svých dřívějších vyjádření ihned pustit do práce, kolem 23:15 SEČ chce podepsat 15 exekutivních příkazů, jimiž například nařídí návrat USA k pařížské klimatické dohodě z roku 2015 či do Světové zdravotnické organizace (WHO). Chce také mimo jiné zvrátit některá Trumpova rozhodnutí v oblasti imigrační politiky.

Biden hned první den nařídil nosit roušky a zastavil stavbu Trumpovy zdi

Amerika

21:52Nový americký prezident Joe Biden přišel do Bílého domu. Od limuzíny šel několik set metrů po Pensylvánské avenue. Cestou se pozdravil se starostkou Washingtonu. Když přicházel s manželkou Jill do Bílého domu, hrála mu k tomu vojenská kapela.

21:45 - Nový americký prezident Joe Biden vystoupil z auta u Bílého domu, kam ho dovezla limuzína Beast od Arlingtonského národního hřbitova. Se svou ženou Jill se vydal pěšky do sídla amerického prezidenta.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Joe Biden při slibu přísahá na bibli

21:41 - Viceprezidnetku Kamalu Harrisovou doprovodila do Bílého domu pochodová kapela Howarodvy univerzity, na které studovala.

21:38 - Prezident Joe Biden jmenoval úřadující ministry zahraničí, spravedlnosti a financí, kteří povedou ministerstva do potvrzení jeho nominantů v Senátu.

20:55 - Mezi těmi, kdo vyjádřil potěšení nad dnešním uvedením Joea Bidena do funkce amerického prezidenta, byli britský premiér Boris Johnson, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i izraelský premiér Benjamin Netanjahu a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

"Spojené státy jsou zpátky. Evropa je připravená. Připravená se znovu spojit se svým starým a důvěryhodným partnerem, vdechnout nový život našemu opečovávanému spojenectví. Těším se na spolupráci s Joem Bidenem," napsala na Twitteru šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier vyjádřil svoji úlevu nad tím, že v Bílém domě usedá právě Joe Biden, a své přesvědčení, že tento pocit s ním sdílí mnoho jeho spoluobčanů. "Dnešek je dobrým dnem pro demokracii," uvedl Steinmeier.

20:53 - Ve USA se zatím nepotvrdily obavy z další vlny demonstrací skalních příznivců bývalého prezidenta Donalda Trumpa, před nimiž po nepokojích v Kapitolu ze začátku měsíce varovaly zpravodajské služby. Inaugurace Joea Bidena skončila bez komplikací, větší protesty se nekonaly ani před sídly zákonodárných sborů v jednotlivých amerických státech, informovala agentura AP.

20:47 - Na Arlingtonském národním hřbitově položil věnec k hrobu neznámého vojáka nový americký prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová. Piety se účastnili i tři bývalí prezidenti George W. Bush, Barack Obama a Bill Clinton. Na úvod zazněla čestná salva z děl.

20:27 -  Bílý dům zveřejnil na nových stránkách whitehouse.gov priority nové vlády. První je rázná akce a okamžitá pomoc americkým rodinám, jak se země potýká s krizí. Řešit se má zkrocení pandemie, poskytnutí ekonomické pomoci, boj s klimatickými změnami a pokrok v rasové rovnosti a občanských právech. Také se podniknou okamžité akce s cílem reformovat imigrační systém a obnovit americkou pozici ve světě. Stránky Bílého domu jsou i v španělštině.

20:09 - Nový prezident a viceprezidentka odjeli na Arlingtonský národní hřbitov položit věnec k hrobu neznámého vojáka. Klást ho tam s nimi bude bývalý prezident Barack Obama.

20:01 - Nově zvolený prezident Joe Biden spolu s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou přihlíželi přehlídce vojenských jednotek a vojenských hudeb.

19:43 - Donald Trump těsně před koncem svého mandátu rozšířil ochranu ze strany americké tajné služby na všechny své děti, a to na půl roku. Normálně je ochrana jen pro děti mladší 16 let. Uvedla to televize CNN s odvoláním na vládní zdroj.

19:40 - Vedení Kongresu předalo v duchu tradice Joeu Bidenovi dárky. Jedním jsou dvě křišťálové vázy, dalšími vlajky, která vlály nad Kapitolem v době skládání slibu a třetím fotografie z inaugurace.  Republikánský senátor Roy Blunt pak předvedl Bidenovi a první dámě obraz Krajina s duhou, který namaloval význačný černošský malíř Robert Duncanson v období americké občanské války.

Den Ameriky. Biden v projevu vyzýval k jednotě

Amerika

19:23 - Joe Biden slavnostně podepsal tři dokumenty. Prvním je dokument o inauguraci, druhým nominace ministrů a třetím návrh jejich tajemníků.

19:11 - Donald Trump dorazil do své rezidence Mar-a-Lago na Floridě. Cestu od letiště v Palm Beach lemoval špalír jeho příznivců.

19:06 - Prezidentovi Bidenovi blahopřáli chilský prezident Sebastian Piñera, japonský premiér Jošihide Suga, indický premiér Nárendra Módí, pákistánský premiér Imran Chán a  a ještě před složením slibu mexický prezident Manuel Lopez Obrador, který řekl, že ve vzájemných vztazích jsou důležitá tři témata - pandemie, ekonomické zotavení a migrace.

18:58 - Vatikán zveřejnil vzkaz papeže Františka prezidentovi Bidenovi, který je katolík. Dal najevo naději, že „pod jeho vedením bude americký lid dál čerpat politických, etických a náboženských hodnot, které inspiroval národ od jeho založení.” Uvedl, že se bude modlit, aby jeho rozhodnutí byla vedena snahou budovat společnost postavenou na skutečné rovnosti a svobodě s respektem a úctou ke každému.

18:53 - Svůj první tweet zveřejnila i viceprezidentka Kamala Harrisová. Uvedla, že je připravena sloužit.

18:50 - Biden převzal oficiální twitterový účet amerického prezidenta @POTUS. Zveřejnil na něm svůj první tweet, že začíná okamžiotě pracovat.

18:30 - Bideova inaugurace skončila.

18:15 - Zpěvák Garth Brooks zpívá Amazing Grace.

Joe Biden složil prezidentský slibVideo: Novinky/AP

18:13 - Bidenovi pogratuloval také český prezident Miloš Zeman. Popřál mu úspěch při řešení všech složitých výzev a nalezení celospolečného smíru. Věří v rozvoj spojenectví ČR a USA.

18:11 - „Tohle je triumf demokracie,” uvedl Biden v projevu. Zopakoval svůj slib o „obnově duše a budoucnosti Ameriky“. „Tento boj ale vyžaduje více než jen slova. Vyžaduje nejdůležitější vlastnost celé demokracie: jednotu,“ dodal. Právě jednota je podle nově zvoleného prezidenta jedinou cestou kupředu. Američané by si měli opět začít naslouchat a respektovat se.

17:58 - Na Twitteru pogratuloval Joeu Bidenovi k převzetí úřadu amerického prezidenta také český premiér Andrej Babiš (ANO). „Těším se, že budeme dále rozvíjet česko-americké strategické partnerství, spolupráci v rámci NATO i upevňovat vztahy mezi EU a USA,” napsal.

17:54 - Joe Biden pronáší inaugurační projev. Podle něj Spojené státy slaví triumf demokracie.

17:49 - Joseph R. Biden složil slib do rukou předsedy Nejvyššího soudu Johna Robertse. Bibli, na kterou přísahal, Bidenovi držela jeho žena Jill.

17:45 - Na inauguraci vystoupila zpěvačka Jennifer Lopez. Zazpívala píseň This Land Is Your Land.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zpěvačka Lady Gaga zazpívala americkou hymnuVideo: AP

17:42 - Kamala Harrisová složila slib viceprezidentky USA do rukou Soniy Sotomayorové. Bibli držel její partner Doug Emhoff.

17:37 - Lady Gaga zazpívala americkou hymnu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Joe Biden s manželkou dorazil na inauguraciVideo: AP

17:33 - Donald Trump udělil na poslední chvíli ještě jednu milost Albertu J. Pirrovi, který byl odsouzen za daňové úniky. Byl bývalým manželem Trumpovy spojenkyně, soudkyně Jeanine Pirrové, která působila na stanici Fox News.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Inaugurace se zúčastnil také viceprezident Mike Pence s manželkou Karen, zády stojí Kamala Harrisová

17:30 - Po vystoupení republikánského senátora Roye Blunta zazněla modlitba.

17:28 - O nadcházející inauguraci Klobucharová řekla: „Je to den, kdy se naše demokracie zvedne, smete ze sebe prach a udělá to, co vždy."

17:20 - Senátorka Amy Klobucharová zahájila inauguraci nového amerického prezidenta. Zmínila, že před dvěma týdny byla napadena budova Kongresu. V projevu tvrdě kritizovala Donalda Trumpa  a jeho politiku, která rozdělovala USA.

17:18 - Joe Biden, který byl zvolen novým prezidentem USA, přichází se svou ženou Jill na pódium, kde se se odehraje inaugurace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Inauguarce se účastní Trumpův viceprezident PenceVideo: AP

17:11 - Přichází budoucí viceprezidentka Kamala Harrisová se svým partnerem Dougem Emhoffem.Uvádějí ji na pódium před Kapitolem.

Doug Emhoff – budoucí druhý gentleman USA

Amerika

17:03 - Na své místo při inauguraci Joea Bidena byl uveden dosluhující viceprezident Mike Pence.

17:02 - Do Kapitolu dorazili členové Nejvyššího soud. Joe Biden bude skládat slib do rukou jeho předsedy Johna Roberste,  Kamala Harrisová do rukou Soniy Sotomayorové, první hispánské členky Nejvyššího soudu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalí prezidenti Clinton, Bush a Obama přicházejí na inauguraciVideo: AP

16:58 - Letadlo Air Force One s dosluhujícím prezidentem Donaldem Trumpem právě přistálo na Floridě. Trump se neúčastní inaugurace Joea Bidena.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

16:57 - Na svá místa jsou uváděni v Kapitolu členové rodiny Joea Bidena.

16:55 - Budoucí viceprezidentku USA Kamalu Harrisovou uvádějí do Kapitolu.

Kamala Harrisová: Kdo je Bidenova viceprezidentka, která přepisuje dějiny

Volby USA

16:49 - Bývalí američtí prezidenti Bill Clinton, Barack Obama a George Bush přicházejí na inauguraci Joea Bidena, kde zaujímají místa.

16:36 - Budoucí viceprezidentku  Kamalu Harrisovou bude doprovázet na inauguraci příslušník policie Kapitolu Eugene Goodman, který 6. ledna bránil budovu před útočníky.

16:34 - Joe Biden dorazil do Kapitolu, kde složí prezidentský slib.

16:24 - Joe Biden a jeho žena Jill jsou po bohoslužbě na cestě do Kapitolu, kde Biden složí slib.

16:23 - Kvůli hrozbě pumového útoku evakuovali americký Nejvyšší soud. U budovy je velké množství příslušníků Národní gardy, uvedla stanice CNN. CNN pak informaci upřesnila, že na místě je sice více příslušníků gardy, ale budova se neevakuovala, je uzavřená kvůli covidu-19.

16:17 - Do Kapitolu přicházejí kongresmani, kteří se zúčastní inaugurace Joea Bidena. Je mezi nimi i bývalý předseda Sněmovny reprezentantů  Paul Ryan.

16:11 - Republikánský senátor Marco Rubio, který předsedá senátnímu výboru pro tajné služby, oznámil, že se neúčastní inaugurace, i když je ve Washingtonu.

16:06 - Na inauguraci dorazil bývalý prezident Bill Clinton se svou manželkou Hillary, bývalou ministryní zahraničí Obamovy administrativy.

16:05 - Do Kapitolu dorazil na inauguraci bývalý prezident Barack Obama se svou ženou Michelle.

15:59 - Bývalý prezident Barack Obama popřál na Twitteru svému příteli Joeu Bidenovi, který byl za jeho vlády viceprezidentem.  „Toto je tvůj čas,“ napsal a doplnil tweet společnou fotografií. Obama se bude účastnit inaugurace.

15:55 - Bývalý prezident George W. Bush a jeho žena Laura dorazili do Kapitolu na inauguraci Joea Bidena.

15:53 - V den inaugurace Joea Bidena americké akcie rostly. Index Dow Jones  při otevření burzy stoupl o 0,3 %, tedy o 86 bodů. Širší index S 500 stoupl o 0,6 % a technologický Nasdaq Composite o jedno procento.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

15:50 - Joe Biden bude mít na inauguraci námořnický oděv a kabát od Ralpha Laurena. Jeho žena Jill bude mít oceánsky modrý tvídový kabát a šaty od americké návrhářky Alexandry O’Neillové. Kamala Harrisová bude mít na inauguraci na sobě model od černošských návrhářů Johna Rogerse a Sergia Hudsona. Její muž bude v šatech od Ralpha Laurena.

15:43 - Sedmnáct republikánských kongresmanů, kteří byli poprvé zvoleni do Sněmovny reprezentantů, poslalo Joeu Bidenovi dopis, ve kterém se zavázali, že s ním budou spolupracovat. Dopis napsala Beth Van Duyneová, ke které se pak přidali další republikáni „Jsme přesvědčeni, že to, co nás jako Američany spojuje, je mnohem větší než to, co nás může rozdělit,“ stojí v textu. Podle signatářů se tímto přístupem může překonat rozdělující partajní politika, vyjednat smysluplné změny pro Američany po celé zemi a udržet Spojené státy na pozici nejlepší země na světě.

15:34 - První dáma Melania Trumpová zanechala v Bílém domě pro svou nástupkyni Jill Bidenovou krátký vzkaz. To stejné udělal i její manžel pro nově nastupujícího prezidenta. Dopis pro Joea Bidena nechal Trump v oválné pracovně. Listu The Guardian to potvrdil mluvčí Bílého domu. Nechávat dopis následovníkovi je tradice, která začala při odchodu Ronalda Reagana.

15:32 - Nastupující americký prezident Joe Biden poté, co Donald Trump opustil Washington, uvedl na Twitteru:  „Je to nový den v Americe.“ Podle listu The Guardian to možná předznamenává Bidenův inaugurační projev. V kampani řekl, že chce „obnovit duši národa“.

15:13 - Dosluhující viceprezident Mike Pence se neúčastnil rozlučky s Trumpem na základně Andrews. Na rozdíl od Trumpa se zúčastní inaugurace Joea Bidena.

15:07 - Trump v průběhu svého projevu ani jednou neoznačil nastupujícího prezidenta a viceprezidentku jménem. Mluvil o nich pouze jako o „nové administrativě“.

Jak upozorňují novináři na Twitteru, v předpřipraveném textu projevu přitom jmenováni jsou.

15:06 -  Podle zdroje CNN nechal Donald Trump Joeu Bidenovi v Bílém domě vzkaz. Jeho obsah není zatím znám.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

15:00 -  Boeing 747 s volacím znakem Air Force One s Donaldem Trumpem na palubě a jeho ženou vzlétl ze základny Andrews a zamířil na Floridu. Je to Trumpův poslední let v prezidentském speciálu. Trump v projevu před odletem řekl: „Vždy budu za vás bojovat.“ Stroj s Trumpem na palubě odlétal za doprovodu Sinatrovy písně My Way.

14:59 - Do Kapitolu přicházejí první hosté na inauguraci Joea Bidena.

14:56 - Joe Biden dorazil do katedrály sv. Matouše ve Washingtonu na bohoslužbu.

14:54 - Jako jeden ze svých hlavních úspěchů vytyčil Trump jmenování „téměř 300 soudců“, včetně tří soudců Nejvyššího soudu.

14:52 - Trump v projevu dále řekl: „Jste úžasní lidé, je to velká čest a privilegium být prezidentem,“ Následovalo skandování USA, USA. Trump pokračoval: Good bye, milujeme vás.“ A dodal, že se nějak vrátí.

Trump také poděkoval viceprezidentovi Mikeu Pencovi i Kongresu a popřál i vládě svého nástupce Joea Bidena: „Přeju administrativě úspěch.“ Ten podle něj přijde, protože připravil dobré podmínky: „Udělali jsme toho hodně a je třeba toho hodně udělat.  Trump také zmínil očkování a řekl, že koronavirus se rychle šíří na celém světě.

14:49 -  Joe Biden se svou ženou Jill opustili Blair House, kde přebývá. Míří na bohoslužbu. Bohoslužby se zúčastní i předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a nejvyšší představitelé Senátu republikán Mitch McConnell demokrat a Chuck Schumer.

14:44 -  Trump na základně pronesl projev, ve kterém řekl, že byla velká čest sloužit jako prezident. Pak vypočetl své úspěchy: „Přebudovali jsme americkou armádu, založili jsme kosmické síly, které jsou její pátou složkou.“

„Jsem velmi šťastný, lidé jsou šťastní, armáda sílí.“

Poté mluvil o ekonomických úspěších: „Naše čísla jsou nejlepší. Akciový trh je vyšší, než byl. Máme nejlepší zemi na světě, největší ekonomiku.“ Zmínil i daňovou reformu.

14:34 - Na základně Andrews začala rozlučková ceremonie s odcházejícím prezidentem Donaldem Trumpem. Zněly dělové salvy a jásot nepočetných lidí.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ivanka Trumpová společně se svými bratry (vedle ní vlevo) a manželem Jaredem Kushnerem během projevu Donalda Trumpa na Andrewsově spojené základně v Marylandu.

14:28 -  Vrtulník amerického námořnictva s Donaldem Trumpem na palubě přistál na vojenské základně Andrews v Marylandu. Na základně Andrews jsou přítomni Trumpova dcera Ivanka, její manžel Jared Kushner s dětmi, i Trumpovi synové Donald jr. a Eric.

14:21 - Donald Trump před odletem krátce promluvil k novinářům, řekl jim, že ve funkci toho hodně udělal a že on a jeho žena milují americký lid.

14:17 -  Vrtulník s volacím znakem Marine One s Donaldem Trumpem a jeho ženou odstartoval ze zahrady Bílého domu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Donald Trump opouští Bílý dům.Video: AP

14:13 - Dosluhující americký prezident Donald Trump vyšel před čtvrt na devět ráno místního času z Bílého domu, který po čtyřech letech definitivně opustil. S manželkou Melanií zamířil do vrtulníku Marine One. Do vrtulníku jim předtím donesli krabice.

14:02 - Donald Trump má pronést proslov poté, co s ním vrtulník přistane na základně Andrews, uvedla stanice CNN.

13:54 -  Vrtulník americké námořní pěchoty s volacím znakem Marine One přistál na zahradě Bílého domu, kde do něj nastoupí končící prezident Donald Trump.

Foto: AP

Trump opouští Bílý dům.

Standardní průběh ceremoniálu narušila pandemie

Po inauguraci by za normálních okolností následoval slavnostní oběd, ten byl ale letos kvůli pandemii zrušen. Proběhne ale symbolická přehlídka ozbrojených sil, která slouží jako symbol pokojného převzetí role vrchního velitele amerických ozbrojených sil.

Po přehlídce se americký prezident Joe Biden a jeho viceprezidentka Kamala Harrisová vydají po washingtonské Pensylvánské třídě k nedalekému Bílému domu v doprovodu zástupců každé ze složek americké armády a vojenského orchestru.

Později se k Bidenovi a Harrisové připojí bývalé hlavy státu Barack Obama, George Bush mladší a Bill Clinton s manželkami a všichni společně položí věnec u hrobu Neznámého vojína na národním hřbitově v Arlingtonu nedaleko Washingtonu.

Končící prezident Donald Trump již dříve avizoval, že se inaugurace nezúčastní. Ve středu ráno by měl odletět do svého sídla Mar-a-Lago v letovisku Palm Beach na Floridě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám