Hlavní obsah

Hledaný atentátník z Bostonu se stal občanem USA 11. září 2012

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston
Aktualizováno

Devatenáctiletý Džochar Carnajev, kterého se pokouší americká policie dopadnout kvůli atentátu na bostonském maratónu, získal americké občanství loni 11. září, uvedla televize NBC na základě dokumentů.

Foto: Robin Young, ČTK/AP

Nedatovaná fotografie Džochara Carnajeva

Článek

Dostal také stipendium. Jeho rodina v devadesátých letech utekla z Čečenska před válkou, žila v Kazachstánu a Džochar se narodil v Kyrgyzstánu. Do USA oba bratři přicestovali s rodiči někdy v letech 2002 nebo 2003, v USA požádali o azyl. Rodiče bratrů a Džochar dostali občanství loni, Tamerlan byl podle CBS uprostřed řízení. Džochar byl přes internet ve styku s islámskými radikály.

Jedenáctého září 2012 proběhla v Bostonu ceremonie, na níž se americkými občany stalo více než 2500 imigrantů.

Tamerlan byl loni půl roku mimo USA v Rusku a panuje podezření, že mohl prodělat výcvik u bojovníků džihádu, což nyní americké úřady prověřují.

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

Agenti FBI ulici Norfolk v Cambridge, kde pyrotechnici provedou řízenou explozi

Trhaviny v domě 

Ještě na pátek je naplánována řízená exploze v domě v Cambridge v Norfolk Street, kde oba bratři žili. Dům byl už dříve obklíčen, podle vyšetřovatelů se v něm nacházely "podezřelé předměty". Později upřesnili, že jde o trhaviny. Jejich množství nespecifikovali.

Foto: Julia Malakie, ČTK/AP

Tamerlan Carnajev (vlevo) s trofejí pro vítěze boxerské soutěže Nové Anglie o Zlatou rukavici 2010

Policie zasahující v Bostonu varovala, že atentátník Džochar Carnajev u sebe může mít výbušniny. Mohl také někde ještě další nastražit. Pátrání po Džocharovi může podle vyšetřovatelů trvat i několik dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry exploze v BostonuVideo: Reuters

Během pátrání našla policie opuštěnou šedou Hondu CRV, která byla evidovaná na jeho bratra Tamerlana Carnajeva, jenž zemřel po přestřelce s policií. Odstavené auto, po němž policie usilovně pátrala, bylo nalezeno v Bostonu. Není zatím jasné, zda je bratři Carnajevovi použili.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Policisté evakuují obyvatele ve Watertownu.

Policie se soustřeďuje na akci ve Watertownu, kde by se mohl atentátník skrývat. Varovala, že u sebe může mít nejen zbraně, ale také výbušniny. Jeho bratr Tamerlan měl na hrudi nálož.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Vozidlo pyrotechniků u obklíčené části Bostonu

Policie vyzvala obyvatele celé aglomerace, aby nevycházeli z domu. Z místa obklíčeného jednotkami SWAT byli evakuováni obyvatelé a policisté poslali pryč i novináře, uvedla televize CNN. Do jednoho domu vstoupil tým SWAT, který má s sebou tlumočníka z ruštiny.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Policisté prohledávají dům po domu Watertown

Policisté tam jsou vybaveni puškami. Zatím je prohledáno přes 70 procent z obklíčené oblasti.

Evakuována byla i univerzita v Dartmouthu, kde Džochar studoval. Později tam byl nasazen obrněný transportér a přiletěly tam vrtulníky národní gardy.

V celé oblasti Bostonu a Massachusettského zálivu nejezdí hromadná doprava, není už ani možné využít taxíků, o které je mimořádný zájem. Nad městem byla vyhlášena bezletová zóna, mezinárodní letiště je otevřené, ale panují na něm nejpřísnější bezpečnostní opatření.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Policie zasahuje v centru Bostonu.

Džochar přejel v závěru honičky postřeleného bratra

Honička byla zahájena v noci, když se bratři pokusili vyloupit prodejnu 7-Eleven, což na jejich stopu přivedlo policii. Pak se zmocnili auta s řidičem, kterého po půl hodině propustili a řekli mu, že jsou atentátníci z maratónu. [celá zpráva]

Při pronásledování, kdy se bránili policistům střelbou a házením výbušnin i granátů, byl Tamerlan těžce zraněn. V závěru honičky ho také podle CNN přejel prchající Džochar. Tamerlan vážným zraněním podlehl při převozu do nemocnice. [celá zpráva]

Džochar pak utíkal pěšky a panovalo přesvědčení, že se mohl zmocnit dalšího auta.

Reklama

Výběr článků

Načítám