Hlavní obsah

Havárie boeingu si vyžádala dva životy a téměř 200 zraněných

– San Francisko • Aktualizováno
Novinky, ČTK, mif, aš

Dva mrtvé a dalších 181 zraněných si vyžádala sobotní havárie Boeingu 777 při nouzovém přistání na letišti v San Francisku. Záchranáři původně několik desítek pasažérů pohřešovali, nakonec se ale všechny podařilo najít. Během nehody bylo na palubě letounu společnosti Asiana Airlines 291 cestující a 16 členů posádky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trosky Boeingu 777 v San FranciskuVideo: Reuters

 
Článek

Podle prvních informací serveru SkyNews se měli zachránit všichni pasažéři včetně posádky. Agentuře Reuters však krátce po 23:30 potvrdil místní jihokorejský generální konzul první oběť. O ztrátě druhého lidského života záchranáři informovali až téměř pět hodin po nehodě.

Oběťmi jsou podle jihokorejského ministerstva dopravy Číňané. Na palubě bylo 141 Číňanů, 77 Jihokorejců a 61 Američanů.

Nejméně 130 lidí bylo hospitalizováno. Jenom sanfranciská všeobecná nemocnice ošetřující zraněné na svém twitterovém účtu oznámila, že přijala desítku raněných, všechny v kritickém stavu. Podle mluvčí nemocnice Rachael Kaganové v kritickém stavu zůstávají dvě děti a šest žen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Amatérské záběry požáru letadlaVideo: Reuters

Do bezpečí se dostalo 190 lidí, mnozí z nich však byli později ošetřeni s drobnými poraněními.

Stroj havaroval při přistání, narazil ocasem do země

Podle mluvčí Federálního úřadu pro letectví (FAA) Laury Brownové havaroval letoun na lince z jihokorejského Soulu během přistání na sanfranciském letišti. Mluvčí uvedla, že není zcela jasné, jak k havárii došlo, letoun se však podle ní patrně nejprve dotkl země a pak se teprve dostal do problémů.

Podle prvních hypotéz stroj dosedl příliš brzo, možná ještě před prahem přistávací dráhy a zřejmě ocasní částí zavadil o ochrannou zídku proti mořským vlnám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příčiny nehody jsou zatím stále předmětem vyšetřováníVideo: Reuters

Jihokorejské ministerstvo dopravy v neděli potvrdilo, že ocas letounu při přistání zavadil o ranvej, načež se stroj odchýlil od přistávací dráhy. Ministerstvo také oznámilo, že do San Franciska vyšle čtyřčlenný inspekční tým, který prozkoumá vrak letounu.  Jeden ze svědků nehody CNN popsal, že už při přistávání něco neladilo. "Stroj byl příliš rychlý a příliš nízko," líčil muž, který přistání pozoroval. Kola prý zavadila o překážku a letoun se začal rozpadat. "Za chvíli klouzal a otočil se. Křídla narazila na přistávací dráhu," popsal svědek. Pak se kabinou pro cestující začaly šířit plameny.

FBI jako příčinu vyloučila teroristický útok, a tak zbývají technická závada, nebo pochybení posádky.

Foto: Reuters

Havarovaný Boeing 777

"Právě jsem přistál a havaroval na sanfranciském letišti. Utrhl se ocas, ale zdá se, že většina je v pořádku. To je nadpřirozené," napsal na Twitteru pasažér David Eun. Ještě pak dodal, že na místě byli hned hasiči a záchranáři, kteří pomáhali s evakuací zraněných.

Foto: Noah Berger, ČTK/AP

Hasiči bojovali s plameny několik desítek minut.

Podle televizních záběrů trup letounu hořel už při přistání. Z trosek stoupal hustý dým. Hasiči si ale s plameny na ocasu a křídle během několika desítek minut poradili. Vršek přední části trupu za pilotní kabinou je vyhořelý. Podle listu Los Angeles Times se stroji odlomil ocas, tím problémy vznikly.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Havarovaný letoun po nouzovém přistání v San Francisku.

Stroj letěl  podle CNN ze Soulu. Let trval deset hodin a 23 minut. Asiana je druhý největší jihokorejský přepravce. Letiště muselo po nehodě zrušit nebo odložit desítky letů, ale už hodinu poté byla nejméně jedna dráha znovu zprovozněna.

Foto: Antonette Edwards, ČTK/AP

Z trosek stoupal hustý dým.

List USA Today připomněl, že jde o první velkou havárii komerčního letadla od nehody Airbusu 300 v New Yorku v listopadu 2001. Tehdy havárii nepřežil nikdo z 260 lidí v letadle.

Boeing 777

Boeing 777 je dvoumotorové dopravní letadlo v letecké hantýrce často označované jako Triple Seven tedy v překladu Trojitá sedma. Když se poprvé pustili konstruktéři do práce, bylo zřejmé, že půjde o největší dvoumotorové letadlo doposud vyrobené. Pojme podle typu celkem 301 až 368 pasažérů a má dolet 9695 až 17 472 kilometrů.

Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám