Hlavní obsah

Havana vyhlásila stav ohrožení a evakuovala i delfíny. Hrozí osmimetrové vlny

Dvoumiliónová kubánská metropole Havana vyhlásila stav ohrožení, nejvyšší stupeň pohotovosti v případech přírodních pohrom. Postupující hurikán Irma hrozí kubánské metropoli záplavami, vlny rozbouřeného oceánu mohou dosáhnou výše až osmi metrů.

Foto: Stringer, Reuters

Policista na promenádě El Malecón v Havaně před příchodem hurikánu Irma

Článek

Ohroženy jsou pobřežní čtvrti města, jehož část se nachází v záplavové zóně. Voda už částečně zaplavila pobřežní promenádu Malecón, ulice bičuje nepřetržitý silný déšť, vítr vyvrací stromy a ničí sloupy veřejného osvětlení.

Z Kuby, kterou hurikán kategorie pět nezasáhl několik dekád, zatím nejsou hlášeny žádné oběti. Podle místních úřadů je to díky včasné a masové evakuaci.

Kuba ze severního pobřeží ve střední části protáhlého ostrova preventivně evakuovala přes milión lidí, včetně 10 tisíc turistů. Do bezpečí byli převezeni například i delfíni z delfinária na ostrůvku Cayo Guillermo v provincii Ciego de Ávila.

Foto: Osvaldo Gutierrez Gomez, ČTK/AP

Evakuovali i delfíny

Nejvíce zasažena byla na Kubě provincie Ciego de Ávila a Camagüey, kde silný vítr poničil střechy a lámal stromy. Vlny na pobřeží dosahovaly výše pěti až sedmi metrů. Nyní se v této oblasti očekávají vydatné deště. Na souostroví Sabana-Camagüey byly hlášeny výpadky elektrické energie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám