Hlavní obsah

Guvernéra Indiany bombardují ženy zprávami o svých periodách kvůli zákonu o potratech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indianapolis

Úřad guvernéra v Indianě je zavalen telefonáty, e-maily a zprávami na sociálních sítích. Guvernérovi Miku Penceovi píší téměř výlučně ženy a informují ho o svých periodách. Protestují tak proti návrhu zákona o omezení potratů.

Foto: Profimedia.cz

Guvernér Indiany Mike Pence

Článek

„Hezké dopoledne. Chtěla jsem jen guvernéra informovat, že se zdá, že to dnes vysychá. Vypadá to, že tam nejsou žádné děti. V pořádku?“

Hlášeními podobného charakteru je Penceův úřad zavalen. Důvodem je to, že guvernér podporuje zpřísnění pravidel pro provádění interrupcí v závislosti na stavu plodu. Proti návrhu zákona se vzedmula vlna nesouhlasu a vznikla skupina Periods for Pence, která lidi vyzývá, aby svůj odpor dávali najevo prostřednictvím zpráv zaslaných přímo guvernérovi.

Motivaci vysvětlila anonymní zakladatelka hnutí z Indianapolis na webových stránkách: „Během periody ženy se mohou uvolnit už oplodněná vajíčka a žena nemusí vůbec tušit, že v sobě má potenciální blastocystu (rané embryonální stadium - pozn. red.). Takže během každé periody by potenciálně mohl proběhnout nevědomý potrat. Rozhodně bych nestála o to, aby mi hrozila pokuta za to, že ‘se toho řádně nezbavím‘ nebo to nenahlásím. Možná bychom měly kontaktovat kancelář guvernéra Pencea a hlásit mu své periody.”

Guvernérovi nepíší jen ženy, ale občas i jejich partneři. Penceův úřad neodpovídá a telefonáty hned končí položením sluchátka. Guvernérova mluvčí Kara Brookesová k tomu stanici BBC řekla, že kancelář vždycky ráda odpoví lidem, kteří mají nějaký problém nebo dotaz a potřebují pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám