Hlavní obsah

Guvernér Texasu pohrozil odtržením státu od USA

Právo, roš
Houston

Možnost odtržení Texasu od USA kvůli obavám ze sílícího vlivu federální vlády a zadlužení ekonomickým balíčkem prezidenta Baracka Obamy naznačil ve středu jeho guvernér Rick Perry. Protesty proti riziku budoucích vyšších daní se konaly po celé zemi.

Foto: Profimedia.cz

Texaský guvernér Rick Perry

Článek

„Máme skvělou Unii a není absolutně žádný důvod ji rozpustit. Jestli ale Washington bude strkat nos mezi Američany, kdo ví, co z toho může vzejít?“ prohlásil Perry před médii po jednom ze tří mítinků, jejichž účastníky nazýval „vlastenci“. „Texas je jedinečné místo a jsme dost nezávislí,“ dodal.

Mítinky proběhly 15. dubna, poslední termín, kdy musí Američané podat daňová přiznání. „Odtrhnout!“ zněly výkřiky z davu, jemuž Perry připomněl, že ekonomika Texasu je na tom lépe než v řadě jiných států a že přijetí peněz na stimulaci ekonomiky by vedlo k dluhu a zvýšení daní.

„Zastavte Obamův socialismus!“ hlásal jeden z transparentů. „Někteří piráti jsou v Americe!“ bylo napsáno na jiném, zobrazujícím prezidenta a demokratické špičky Kongresu v pirátských kloboucích. D. C. – zkratku Kolumbijského obvodu s metropolí Washingtonem – přeložili v Bostonu jako District of Communism (Obvod komunismu).

Foto: s využitím maps.yahoo.com, Novinky

FOTO: s využitím maps.yahoo.com, Novinky

Jak by vypadala mapa po odtržení Texasu.

 Perry chce být v čele hnutí proti ústředí

Odpor k této formě oživení existuje v různé intenzitě po celé zemi a kromě Perryho odmítli peníze z Obamova balíčku 787 miliard dolarů i republikánští guvernéři Jižní Karolíny a Louisiany Mark Sanford a Bobby Jindal, oba možní prezidentští kandidáti v roce 2012.

Perry si myslí, že se může stát koordinátorem nově se rodícího hnutí proti opatřením federální vlády. „Myslím, že jde o velmi silný moment v amerických dějinách,“ řekl. Neodpustil si také kritiku nejnovějšího varování ministerstva pro vnitřní bezpečnost USA, podle něhož krize, zvolení černošského prezidenta a návrat rozčarovaných válečných veteránů posílí aktivity krajně pravicových ozbrojených skupin. „Nejsem si úplně jist, zda jste parta pravicových extremistů, ale pokud ano, jsem s vámi,“ prohlásil na mítinku, když zdravil veterány z Iráku a Afghánistánu.

Texas se připojil k USA v roce 1845, ale podle tamní archívní komise sjednal s Washingtonem pravomoc rozčlenit se do čtyř států, bude-li chtít, nikoli právo odtrhnout se, uvedla televize Fox News. To se sice stalo po vypuknutí občanské války v roce 1861, ale po porážce jihu (1865) bylo toto rozhodnutí anulováno.

Prezident Obama týž den naopak svou daňovou politiku důrazně hájil: „Nemylte se, daňové snížení se bude týkat 120 miliónů rodin. A přímo do kapsy jim dá 120 miliard dolarů,“ prohlásil. Účinek dlouhodobých opatření nerozebíral.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám