Hlavní obsah

Giuliani jednal s Trumpem o své milosti

Novinky, Michal Sobotka
Washington

Rudy Giuliani se bije za amerického prezidenta Donalda Trumpa a snaží se skrze soudy zvrátit výsledky voleb. V soukromém rozhovoru ale s šéfem Bílého domu probíral také možnost preemptivního (předběžného) udělení milosti vůči své osobě, uvedl deník New York Times.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Potenciální trestná činnost Rudyho Giulianiho je zatím nejasná

Článek

Trump podle zdrojů deníku s Giulianim o této možnosti nehovořil poprvé.

Giulianiho potenciální trestná činnost je nejasná. Letos v létě byl vyšetřován federálními prokurátory v Manhattanu kvůli svým obchodním jednáním na Ukrajině. Trump jeho cestu hájil tím, že tam měl přispět k boji s úplatkářstvím „vzhledem ke své pověsti protikorupčního bojovníka“.

Při vysvětlování volebních podvodů se Giuliani potil, až mu z vlasů tekla barva

Koktejl

Americká stanice CNN na svém webu ale uvedla, že si měl na Ukrajině plnit vlastní kapsy a také uzavíral obchody, které měly posilovat vliv jeho firmy Giuliani Partners. Napojen byl také na oligarchu Dmitrije Firtaše, přestože tvrdil, že s ním nemá nic společného. Demokraté také prezidentova právníka obviňovali, že v zemi sháněl kompromitující materiál proti Joeu Bidenovi, který se stal Trumpovým hlavním soupeřem v listopadových volbách.

Preemptivní milost je neobvyklá

Giuliani zprávy o setkání s Trumpem a následné diskusi o preemptivní milosti odmítl komentovat. „Vyšetřováním úřadů se nezabývá, protože neudělal nic špatného. Na téhle pozici se nic nemění od prvního dne,“ komentoval Giulianiho právní zástupce Robert Costello.

Georgii vyhodím do povětří, hájila právnička Trumpa. Jeho tým se k ní najednou nehlásí

Volby USA

Udělení předběžné milosti je značně neobvyklé, ale v minulosti už se podobné případy objevily. Prezident George Washington předem omilostnil spiklence tzv. Whiskové rebelie (vzpoura trvající tři roky v letech 1791 až 1794), Gerald Ford omilostnil Richarda Nixona za všechny jeho prezidentské činy (aféra Watergate) a Jimmy Carter omilostnil tisíce amerických můžů, kteří se nelegálně vyhnuli návratu z války ve Vietnamu.

Trump zatím před svým odchodem z úřadu (20. ledna) omilostnil svého bezpečnostního exporadce Michaela Flynna, který se v roce 2017 přiznal, že lhal Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) ohledně ruského vměšování do prezidentských voleb v roce 2016.

Existují dokonce i spekulace, že by Trump mohl dopředu omilostnit sám sebe, protože mu po skončení jeho mandátu hrozí několik vyšetřování. Milost by ho ochránila jen před federálním vyšetřováním. Například jeho daňové kauzy se však řeší na úrovni státu, kde by mu prezidentská milost nepomohla.

Reklama

Výběr článků

Načítám