Hlavní obsah

Georgie oznámila oficiálně Bidenovo vítězství, Trump porážku odmítá

Novinky, Alex Švamberk

Demokrat Joe Biden zůstal vítězem prezidentských voleb ve státu Georgia i po ručním přepočtu všech hlasů, který vzhledem k těsnému rozdílu místní úřady musely uspořádat. Oznámil to státní tajemník Georgie, republikán Brad Raffensperger. Donald Trump ale stále opakuje, že je vítězem prezidentských voleb a snaží se uhájit křeslo v Bílém domě.

Foto: Dustin Chambers, Reuters

Státní tajemník Georgie Brad Raffensperger potvrdil Bidenovo vítězství.

Článek

Razítko na výsledky voleb musel Raffensperger dát do pátku 17:00 místního času (23:00 SEČ). Trump může vzhledem k těsnému odstupu od Bidena požádat o další přepočet. Ten by se prováděl na čtecích strojích. Trump má na předložení žádosti čas do úterních 17:00 místního času (23:00 SEČ). „Audit potvrdil, že původní strojové sčítání hlasů přesně označilo vítěze voleb,” konstatoval už ve čtvrtek večer místního času Raffensperger.

Biden podle původních výsledků vedl o asi 14 000 hlasů, po přepočtu se jeho náskok snížil na 12 670 hlasů. Přezkum tak změnil původní celostátní výsledky o zhruba 0,1procentního bodu ve prospěch Trumpa. „Proces přepočítávání jednoduše potvrdil to, co už jsme věděli: voliči v Georgii si vybrali za svého dalšího prezidenta Joea Bidena,” komentovala vývoj mluvčí Bidenovy kampaně.

Přepočet hlasů v Georgii potvrdil tamní vítězství Bidena ve volbách

Volby USA

Trump porážku odmítá

Trump však výsledky nadále neuznává. Jeho tým stále tvrdí, že mezi spočítanými hlasy byla řada podvodných lístků, ačkoliv to místní volební činitelé odmítají. Trump a jeho lidé přepočet kritizovali a požadovali, aby se znovu zkontrolovaly podpisy na všech lístcích zaslaných poštou, kterých je asi 1,3 milionu.

To podle Trumpa představitelé Georgie odmítli, neumožnili mu a jeho týmu kontrolovat podpisy.

Nyní se Trump soustředí na Michigan, kde jsou výsledky také těsné. Sešel se z tamními republikány a chce, aby ho republikánští legislativci vyhlásili vítězem

Jednali s ním předsedové obou komor michiganského parlamentu Mike Shirkey a Lee Chatfield. Oba ale po schůzce řekli, že se budou držet svého závazku uznat výsledky voleb.

„Nejsme si nyní vědomi žádné informace, která by mohla změnit výsledky voleb v Michiganu a jako předsedové zákonodárců se budeme držet zákona a běžného procesu voleb v Michiganu,“ uvedli oba ve společném prohlášení po setkání s Trumpem. „Proces potvrzení voleb v Michiganu by měl být uvážlivý, bez hrozeb a zastrašování,“ dodali. Oba už dříve odmítli, že by se pokoušeli zvrátit v Michiganu Bidenovo vítězství. Získal tam asi 154 tisíc hlasů více.

Trump si našel další nepřátele, kteří se snažili podkopat jeho snahu obhájit post prezidenta. Mají jimi být podle jeho slov velké farmaceutické společnosti, protože chtěl snížit ceny léků na předpis: „Velké farmaceutické firmy daly miliony dolarů na negativní kampaň proti mně,” prohlásil Trump. A hned dodal: „A já mimochodem vyhrál.. Víte, můžete si to najít, dostal jsem skoro 74 milionů hlasů. A měli jsme proti sobě velké farmaceutické firmy, média i velké technologické společnosti.“ Biden přitom získal o šest milionů hlasů voličů více a získal na svou stranu 306 volitelů, zatímco Trump jich má jen 232.

Reklama

Výběr článků

Načítám