Hlavní obsah

Fox News bojovala proti očkovacím pasům, teď je po zaměstnancích sama chce

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká konzervativní televizní společnost Fox News nařídila svým zaměstnancům, aby ohlásili, zda jsou, nebo nejsou naočkovaní proti koronaviru. Na tom by nebylo nic zvláštního – k podobnému kroku už se uchýlily stovky firem –, kdyby přední komentátoři stanice poslední měsíce zavádění takzvaných očkovacích pasů vehementně nekritizovali.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z hlavních tváří stanice Tucker Carlson.

Článek

Dopis zaměstnancům, na který jako první upozornil mediální web AdWeek, rozeslala ředitelka Fox News Suzanne Scottová.

„Požádali jsme naše zaměstnance, ať už ty na pracovišti, nebo z domova, aby nahráli svůj vakcinační status“ do interního systému, napsala Scottová s vysvětlením, že společnost tyto údaje musí znát při plánování rozmístění lidí po pracovišti jakožto i při trasování.

Zatím není jasné, zda budou moci do práce chodit pouze naočkovaní zaměstnanci, jako tomu je například ve velkých technologických společnostech jako Facebook, Twitter či Google.

I přesto jsou ale nová pravidla ve zjevném rozporu s rétorikou hlavních tváří stanice.

Jak upozorňuje republikánská organizace Lincoln Project, moderátoři Foxu věnují velkou část času v živém vysílání kritice opatření proti šíření koronaviru včetně nošení roušek a povinnosti oznamovat vakcinaci zaměstnavateli.

Další američtí giganti zavádí povinné očkování zaměstnanců

Koronavirus

Například jeden z nejpopulárnějších moderátorů Tucker Carlson se nechal slyšet, že ptát se na to, zda je člověk očkovaný, je podobné tomu, jako kdyby se ho ptali na jeho sexuální život.

Jeho kolega Sean Hannity se zase opakovaně odvolává na „lékařské tajemství“.

Další z moderátorek Tomi Lahrenová zase koncept prokazování se očkováním označila za „neamerické a pravděpodobně neústavní“, přestože Nejvyšší soud USA v roce 1905 potvrdil, že vyžadovat po lidech očkování je naprosto v souladu s americkým právem.

Epidemiolog Eric Feigl-Ding označil chování Foxu za pokrytecké. „Hlasatelé Fox News neustále útočí na očkovací pasy a databáze, zatímco Fox má vlastní očkovací databázi a vyžaduje po svých zaměstnancích nošení roušek v uzavřených prostorách,“ kritizoval ho na Twitteru.

Tiskové oddělení stanice se k možnému nesouladu rétoriky hlavních hvězd a vlastních interních pravidel nevyjádřilo.

Anketa

Zajímal se váš zaměstnavatel o to, jestli jste očkovaní?
Ano, povinně to musíme hlásit.
35,1 %
Spíš jen orientačně.
16,6 %
Ne
48,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5585 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám