Hlavní obsah

Ferguson si připomněl zastřelení černocha Browna. V Texasu policista zabil neozbrojeného Afroameričana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Ferguson si připomněl rok od zabití neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna. Obyvatelé a aktivisté u té příležitosti protestovali proti policejní brutalitě a rasismu. Jen krátce před demonstrací policista v Texasu zastřelil neozbrojeného devatenáctiletého černocha. Byl podezřelý, že projel autem výlohu prodejny automobilů.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Demonstrace proti rasismu v americkém Fergusonu

Článek

Nedělní výročí si ve Fergusonu v sobotu připomnělo pochodem několik stovek lidí. Průvod vedl otec zastřeleného Michaela Browna. Zabití černošského mladíka bílým policistou vyvolalo před rokem rozsáhlé protesty po celých Spojených státech.

Brownův případ spolu s několika dalšími zabitými Afroameričany podnítil protestní hnutí proti rasismu v řadách policie napříč USA.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Michael Brown starší (uprostřed) vedl ve Fergusonu protest proti rasismu

„Některé rodiny se díky Michaelovu odkazu domohlo spravedlnosti a to jim pomohlo. Já se to ale stále marně snažím překonat,“ prohlásil podle BBC otec zastřeleného Michael Brown starší.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Připomínky zastřelení Michaela Browna se ve Fergusonu zúčastnily stovky lidí

Policista Darren Wilson, který má smrt jeho syna na svědomí, se hájil tím, že jednal v sebeobraně. V listopadu od policie odešel.

Vyšetřování prokázalo v policejním sboru Fergusonu rasové předsudky a na základě jeho závěrů rezignovalo několik důstojníků včetně šéfa místní policie.

Smrt v Texasu

Jen den před připomínkou smrti Michaela Browna došlo v Texasu k dalšímu zastřelení neozbrojeného černocha.

Devětačtyřicetiletý bělošský policista Brad Miller zasahoval v Arlingtonu v pátek ráno po hlášení o probíhající krádeži. Narazil přitom na muže, který byl podezřelý, že projel autem skrze výlohu prodejny automobilů.

Foto: Arlington Police Department, Reuters

Policista Brad Miller obviněný ze zastřelení neozbrojeného černocha v Arlingtonu

Následovala hádka, při které „nejméně jeden policista vystřelil ze zbraně,“ uvedla policie. Mladík byl podle ní v tu chvíli neozbrojen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám