Hlavní obsah

Federální soudkyně odmítla Bushův plán odposlechů

WASHINGTON

Odposlouchávání miliónů Američanů bez souhlasu soudu, které po teroristických útocích z 11. září 2001 schválil prezident George W. Bush, porušuje ústavu a musí být okamžitě zastaveno. Prohlásila to ve čtvrtek večer soudkyně federálního soudu v Detroitu Anna Diggs Taylorová s tím, že tajné monitorování mezinárodních hovorů a e-mailů, kontrolované americkou Národní agenturou pro bezpečnost (NSA), omezuje osobní svobody.

Článek

Reagovala tak na žalobu, kterou na NSA podala americká společnost na ochranu osobních práv občanů ACLU. Ta chtěla podpořit zájmy novinářů, právníků a dalších, kterým odposlouchávání komplikuje výkon povolání. "Zájem veřejnosti v této záležitosti je jasný," uvedla Taylorová ve verdiktu, který pro Bushe znamená nepříjemný právní úder.

Bush svůj postup, který nazývá Programem sledování teroristů, trvale obhajuje od doby, kdy jej loni v prosinci odhalil tisk. Program se zaměřuje na mezinárodní telefonní a elektronickou komunikaci osob podezíraných z terorismu se třetí stranou na území USA. Ministerstvo spravedlnosti se proti verdiktu ihned odvolalo, aby program mohl pokračovat.

S rozhodnutím soudkyně vyjádřil nesouhlas i Bílý dům. Jak argumentoval jeho mluvčí Tony Snow, odposlechy a sledování teroristů jsou "pevně právně ukotveny a pravidelně vyhodnocovány, aby bylo možno chránit občanské svobody". Boj o odposlechy proto ještě nekončí. Další žalobou proti nim se bude zabývat federální soud v New Yorku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám