Hlavní obsah

Experti: Muhammad zveličuje svou roli při teroru

Právo, CNN, roš
WASHINGTON

Tvzení Pákistánce Chálida Šajcha Muhammada (41), který se podle přepisů záznamu výslechů přiznal k odpovědnosti nejen za přípravu útoků proti USA z 11. září 2001, ale i k tomu, že je "odpovědný" i za celkem 30 dalších uskutečněných či plánovaných akcí, je podle všeho zveličené.

Článek

Shodují se na tom američtí experti po přečtení 26stránkového Muhammadova prohlášení, jež bylo pořízeno z předběžného slyšení minulou sobotu ve věznici na americké základně Guantánamo, které se uskutečnilo za zavřenými dveřmi. [celá zpráva]

Muhammad je zřejmě k přehánění vlastní role podle nich veden snahou zvýšit svůj význam vojenského šéfa operací al-Kajdá ve světě. "Nikdy jsem nepoznal zločince - teroristu nebo jiného, který by nepřeháněl," řekl Mike Rogers, poslanec Sněmovny a exvyšetřovatel FBI.

Výpovědi pod nátlakem?

Jiní pozorovatelé podle agentur zase spatřují důvod k opatrnosti vůči záznamům zase v tom, že Muhammad si dříve stěžoval, že byl při výsleších CIA mučen. Anonymní expertní zdroj totiž upozornil, že mnohé z toho, co při nich vypověděl, byl jen "bílý šum", jen aby měl denní výslech už za sebou.

Zatímco není žádných pochyb, že Muhammad zosnoval útok z 11. září, protože ho usvědčily údaje z laptopu získaného při jeho zatčení v roce 2003, a plánoval údery na ambasády USA, newyorskou burzu či londýnské letiště Heathrow, zůstává účast v dalších akcích takříkajíc na vodě.

Například při atentátu na noční klub v Bali 2002 prý maximálně poskytl finanční pomoc teroristům z Jemaah Islamiyah, operující v jihovýchodní Asii. Útok na newyorské Světové obchodní středisko (1993) a plán zabít papeže Jana Pavla II. (2005), k nimž se přihlásil, padají na vrub teroristy Ramzí Jusúfa.

Podobně série přepadů amerických, britských a židovských cílů v Turecku měla být podniknuta na pokyn Usámy bin Ládina, nikoli Muhammada, přičemž atentáty na exprezidenty USA Billa Clintona a Jamese Cartera skončily v rovině záměrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám