Hlavní obsah

Erupce guatemalské sopky má už 25 obětí

Guatemala

Sopka Volcán de Fuego v Guatemale začala v neděli opět chrlit lávu a pokryla své okolí včetně hlavního města Guatemala vrstvou těžkého popela. Při nejnovější erupci jedné z nejaktivnějších sopek Střední Ameriky zemřelo podle posledních údajů 25 lidí, oznámil místní úřad pro přírodní katastrofy. Příchod noci přerušil pátrání po nezvěstných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Erupce sopky Volcán de Fuego v Guatemale Video: Reuters

 
Článek

„V neděli 21:00 (dnes 05:00 SELČ) je bilance 25 mrtvých,“ sdělil novinářům mluvčí guatemalského úřadu pro přírodní katastrofy (CONRED) David de Leon. Do té doby informovaly úřady o sedmi mrtvých a 20 zraněných. Byly mezi nimi i tři děti.

Erupce začala těsně před polednem místního času (20:00 SELČ). O čtyři hodiny později začal po úbočí sopky stékat lávový proud, který údajně dosahuje teploty okolo 700 stupňů Celsia. Kvůli výbuchu už bylo evakuováno 3100 osob a podle úřadů zasahuje rozptyl sopečného popela území s 1,7 miliónu obyvatel. V důsledku nepříznivého větru pokryl popel i část metropole a zdejší letiště muselo přerušit provoz.

Šéf guatemalského úřadu pro přírodní katastrofy (CONRED) Sergio Cabañas řekl, že jsou evidováni pohřešovaní, počet nezvěstných ale blíže neurčil. „Lidé byli zraněni, popáleni a zabiti. Probíhají evakuace a pátrací akce,“ uvedl Cabañas s tím, že jednou z obětí je i pracovník jeho úřadu.

Foto: Luis Echeverria, Reuters

Oběti erupce sopky Volcán de Fuego v Guatemale

Lávový proud podle CONRED zasáhl vesnici El Rodeo na jihovýchodním úpatí kuželovité hory. „Bohužel El Rodeo bylo zavaleno a kvůli lávě nejsme schopni se dostat do vesnice La Libertad, možná tam také zemřeli lidé,“ citovala Cabañase BBC.

Hrozí i sesuvy půdy

„Vulkán v tuto chvíli nadále soptí a je zde značný potenciál pro sesuvy půdy,“ sdělil prostřednictvím twitterového účtu CONRED Eddy Sánchez, který je ředitelem guatemalského ústavu seismologie, vulkanologie, meteorologie a hydrologie.

Foto: Santiago Billy, ČTK/AP

Sopka Volcán de Fuego v Guatemale chrlí lávu a kouř

V terénu jsou aktuálně stovky záchranářů včetně hasičů, policistů a vojáků. Prezident Guatemaly Jimmy Morales řekl, že předloží parlamentu návrh na vyhlášení výjimečného stavu, a vyzval občany, aby se řídili pokyny úřadů.

Volcán de Fuego sahá do výšky 3763 m n. m. a nachází se necelých 50 kilometrů na západ od guatemalského hlavního města Guatemala. Letos soptí letos podruhé a podle místních expertů jde o největší erupci od roku 1974, napsala stanice BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám