Hlavní obsah

Epidemiologové v USA se děsí: Den díkůvzdání je časovaná bomba

Novinky, ČTK, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy budou 26. listopadu slavit Den díkůvzdání a desítky milionů Američanů se vydají na cesty napříč celou zemí ke svým příbuzným. Epidemiologové se obávají, že migrace obyvatel, zejména pak studentů, povede k nárůstu počtu nakažených stejně, jako k tomu došlo v Kanadě, kde Den díkůvzdání slavili už v říjnu. Podle odborníka z washingtonské nemocnice dojde k nárůstu i po Vánocích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stejně jako většina událostí v roce 2020, i Den díkůvzdání poznamená pandemie. Pro Aletu Nissenovou a její rodinu jde za normálních okolností o velice jednoduché rozhodnutí. Sbalí si kufry a odjedou za babičkou, která bydlí ve tři hodiny vzdáleném městečku na jih od nich. V době koronavirové pandemie si ale nejsou tak jistí.

„Myslím, že bychom to měli letos vynechat. Vždyť je to je jenom jeden rok,” říká Aletě její manžel Dave. Na druhou stranu připomíná, že šlo o náročný rok a rád by zbytek rodiny viděl a užil si oslavy v jejich kruhu.

Americký úřad povolil domácí test na koronavirus

Koronavirus

Nešlo by o žádnou velkou akci, celkově asi šest účastníků. Podle Alety je důležité nezanedbat duševní zdraví, čemuž by návštěva odloučené rodiny jistě pomohla. „Pokud pojedeme, tak se pojďme nechat otestovat,” navrhuje.

Jak uvádí stanice NPR, podobnou diskusi v těchto chvílích absolvuje okolo 50 milionů obyvatel. Pokud by se všichni vydali na cesty po Americe, dopad by byl katastrofální. „Doporučujeme strávit Díkůvzdání s lidmi, se kterými žijete. K většině přenosů dojde, když se jednotlivé domácnosti navštěvují,” apeluje expertka na veřejné zdraví Andrea Janotaová.

K nárůstu dojde, varují odborníci

Zatímco například američtí židé slavili v dubnu svátek Pesach z drtivé většiny především přes internet, většinová populace chce Díkůvzdání evidentně strávit bok po boku s nejbližšími. „Blížící se svátky mají potenciál stát se reálným a závažným problémem, co se týče usnadňování přenosu,” vysvětluje epidemiolog William Hanage pro server Axios.

Pokud se lidé nepoučí, tak to (nárůst) uvidíme i po Vánocích.
James Phillips, Nemocnice Univerzity George Washingtona

Doktor James Phillips z Washingtonské fakultní nemocnice je podle svých slov z nadcházejících svátků vyděšený. „Uvidíme bezprecedentní nárůst, a pokud se lidé nepoučí, tak to uvidíme i po Vánocích,“ varuje James Phillips z Nemocnice Univerzity George Washingtona.

Olej do koronavirového ohně ještě přilijí studenti, kteří se budou na svátky vracet domů ze škol a univerzit po celých USA. Podle nejnovějšího průzkumu hodlá 49 procent z nich nastoupit do domácí karantény, 24 procent neplánuje pro snížení rizika přenosu dělat nic.

Přijeli jsme vyměnit poznatky, pacienty léčit nemůžeme, uvedl šéf týmu amerických zdravotníků

Koronavirus

Obavy zdravotníků nejsou bezpředmětné. Po oslavách Dne nezávislosti a Svátku práce zaznamenaly úřady několik nových lokálních ohnisek. Další zdvižený ukazováček přišel z Kanady, kde Den díkůvzdání slavili už 10. října. Oslavy způsobily celostátní nárůst nakažených.

„Bezpochyby to zapříčinilo Díkůvzdání. Víme to z několika důvodů, například z trasovacích dat,“ vysvětluje kanadská epidemioložka Laura Rosellová.

Nemocnice nestíhají, New York zavírá školy

Ve Spojených státech zemřelo od začátku pandemie přes čtvrt milionu lidí nakažených koronavirem. V absolutních číslech se jedná o nejvyšší údaj na světě. V zemi rovněž ve středu teprve podruhé překročil denní počet potvrzených infekcí hranici 170 tisíc, zatímco denní počty zemřelých se tam přibližují maximům z letošního jara.

Počty hospitalizací spojených s nemocí covid-19 v těchto dnech dosahují nevídaných hodnot a systémy zdravotní péče v různých státech kvůli přívalu nemocných znovu přistupují ke krizovým opatřením. Nasazují se externí pracovníci, pacienti se převážejí do jiných okresů a budují se provizorní ošetřovny. Podle agentury AP je situace v nemocnicích každým dnem horší a mezi zdravotníky se šíří únava a frustrace.

Vedení města New Yorku uzavřelo školy pro prezenční výuku. Starosta Bill de Blasio již dopředu avizoval, že se tak stane v momentě, kdy procento pozitivních testů přesáhne hodnotu 3. Zavření škol se ale setkalo s poměrně silnou kritikou. „Zavíráme školy, zatímco povolujeme konzumaci v restauracích, otevřené posilovny,“ reagoval předseda zdravotnické komise Mark Levine.

CDC: Neshlukovat se, větrat

Pokud se Američané přeci jen vydají na cesty, měli by podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) dodržovat několik opatření: podstoupit dvoutýdenní karanténu, nosit roušky, větrat, neshlukovat se a po návratu zpět domů opět podstoupit karanténu. CDC nicméně přesto doporučuje uspořádat virtuální posezení.

Vzhledem k tomu, že tato pravidla v podstatě znemožňují standardní prožití tradičních svátků, řada lidí si pokládá otázku, jaká opatření budou připravena pro nadcházející Vánoce. Ty státy, které při první vlně přešly rychle do lockdownu, nyní váhají. Prezidenta Donalda Trumpa boj s covidem-19 příliš netrápí, podle zdrojů z Bílého domu už ani nechodí na pandemické porady. Veškeré svoje úsilí nyní směřuje na zvrácení výsledků prezidentských voleb, ve kterých prohrál s demokratickým kandidátem Joem Bidenem.

Co to Američané vlastně slaví

Den díkůvzdání (angl. Thanksgiving Day) je ve Spojených státech jeden z nejpopulárnějších svátků v roce. Připadá vždy na čtvrtý čtvrtek v listopadu, letos se tak bude slavit 26. listopadu. Jde o federální svátek, takže rodiny ze všech koutů země se mohou sjet, aby navštívily své příbuzné a přátele.

Foto: Kathleen Galligan, Reuters

Tradiční večeře Díkůvzdání

Svátek má připomínat oslavu první úrody, o kterou se Otcové poutníci podělili s původními obyvateli. Američané tak i dnes symbolicky v tento den servírují sváteční jídlo, jakým je krocan s brusinkovou omáčkou, šťouchané brambory, či dýňové a pekanové koláče.

S Díkůvzdáním se také pojí tradice takzvané „milosti pro krocana”. Každý rok dostával Bílý dům od farmářské asociace toho nejlepšího krocana pro slavnostní večeři. V roce 1963 obdržel tehdejší prezident John F. Kennedy krocana, který měl na krku vzkaz „Dobrou chuť, pane prezidente”.

JFK krocana ale zabít nechtěl a udělil mu symbolickou milost. O tři dny později byl na prezidenta spáchán atentát. Říká se, že od té doby krocany omilostnil každý další šéf Bílého domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám