Hlavní obsah

Epidemie ziky upozornila na problém mikrocefalie

Právo, Novinky, ČTK, aš, ivi
Brasília

Počet nahlášených případů mikrocefalie u dětí, která je dávána do souvislosti s šířením viru zika, vzrostl v Brazílii za týden z 4690 na 4863, počet potvrzených případů stoupl na 641 z 583. Informovalo o tom brazilské ministerstvo zdravotnictví, které ve středu citovala agentura Reuters. První případ nákazy virem byl potvrzen na Slovensku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Brazílii otevřeli rehabilitační centrum pro pacienty s mikrocefaliíVideo: Reuters

 
Článek

Brazílie předpokládá, že většina případů dětí, které se rodí s abnormálně malými hlavami, je spojena s infekcí virem zika, i když souvislost mezi virem a mikrocefalií zatím nebyla vědecky potvrzena.

Většina dětí s mikrocefalií má menší mozek a vykazuje mentální a tělesné vývojové poruchy. Děti trpí opožděným vývojem řeči, chůze či společenského chování, některé jsou hluché či nedoslýchají. Mají také vyšší náchylnost k infekčním nemocem. Některé mohou mít ochrnuté končetiny.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Caio Julio Vasconcelos trpí mikrocefalií.

Mnoho osob s mikrocefalií ale může trpět pouze drobnými poruchami a mentálně mohou být zcela normální. Mikrocefalie se dá odhalit až koncem druhého trimestru těhotenství ultrazvukem. Je poměrně vzácná, objevuje se v jednom případu na deset až patnáct tisíc porodů a až zika na ni upoutala pozornost.

„Zika osvětlila historické chyby v našem zdravotnickém systému,“ uvedl podle listu The Washington Post profesor genetiky a lékařství na katolické univerzitě v Paraná Salmo Raskin. Předsedkyně brazilského institutu po práva postižených Teresa Costa d’Amaral upozornila, že v zemi zaostává péče o děti s poruchami, protože mnozí lidé nemají ani zdravotní pojištění a nemocnost se dostatečně neeviduje.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Fyzioterapie brazilského dítěte s mikrocefalií

V Brazílii podle tamních statistik na deset tisíc porodů připadá jen 0,5 případu mikrocefalie, zatímco v USA podle tamních Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí na deset tisíc porodů připadá dva až dvanáct případů.

První případ nákazy na Slovensku

Virus zika byl poprvé zaznamenán již v roce 1947 v Ugandě, předchozí epidemie postihla před dvěma lety Francouzskou Polynésii. Aktuální nákaza se objevila loni na podzim v Brazílii. Později se rozšířila do dalších latinskoamerických zemí a následně i do Evropy. Všichni pacienti se ale nakazili v Latinské Americe.

Zika se objevila už i v ČR, kde byli nakaženi dva lidé.

První případ nákazy oznámilo také Slovensko. V úterý o nákaze informoval  ministr zdravotnictví Viliam Čislák. Virus u 23leté ženy z Prešova, která se vrátila z Jižní Ameriky, potvrdily testy v laboratoři v německém Hamburku. Po návratu byla minulý týden tři dny hospitalizována.

„Pacientka měla klinické projevy. Hospitalizována byla ve středu a po odeznění klinických příznaků byla v pátek propuštěna. Byla informována o tom, že v této chvíli nesmí darovat krev, a nedoporučuje se, aby otěhotněla,” uvedl Čislák a dodal: „Pacientka nemusí být nijak izolována.“

Kuba ve středu oznámila první případ viru zika na svém území. Informovala o tom agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám