Hlavní obsah

Ekvádorem zmítají nepokoje, prezidenta musela vysvobodit armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Quito
Aktualizováno

Ekvádor byl ve čtvrtek na pokraji státního převratu, jak to nazval prezident země Rafael Correa. Nepokoje a rabování vypukly v metropoli Quitu a hlavním přístavním městě Guayaquilu, když vojáci a policisté vyšli do ulic kvůli krácení výhod. Obsadili přitom i letiště. Vláda vyhlásila výjimečný stav a sousední Peru v obavách uzavřelo hranice. Vzbouřenci Correu, který s nimi přišel vyjednávat, 12 hodin drželi v obležení. Nakonec ho vysvobodila loajální armáda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nespokojení ekvádorští vojáci se bouří proti utahování opaskůVideo: Reuters

 
Článek

Stovky vojáků a policistů obsadily základny v metropoli, v Guayaquilu a v dalších městech. Poté odpalovaly granáty se slzným plynem a pálily pneumatiky. V Quitu zablokovaly letiště i přístupovou silnici k němu. Protestovaly tak proti novému zákonu, jenž jim omezuje finanční výhody.

Lidé rovněž začali hromadně vybírat z bank vklady, zavřeny zůstaly školy.

Foto: Guillermo Granja, Reuters

Vojáci přijíždějí k nemocnici v Quitu vysvodit prezidenta.

Correa chtěl v Quitu se vzbouřenci mluvit, ale byl překřičen a následně byl směrem k němu vypálen slzný granát. Ochranka hlavu státu rychle odvedla do budovy tamní nemocnice, z níž pak nemohl 12 hodin vyjít. Na pomoc mu musely přijít loajální vojenské jednotky. Při půl hodiny trvající akci zemřeli dva policisté a dalších 74 lidí bylo zraněno, uvedla agentura AP.

AP už dříve uvedla, že protest zřejmě ke svržení vlády nepovede, protože velitel ozbrojených sil Ernesto González vyjádřil vládě podporu. Zároveň řekl, že vojáci zůstávají loajální vůči Correovi.

Correa na adresu protestujících řekl: "Je to banda nevděčných lumpů. Nikdo nepodporoval policii tolik jako tahle vláda." Po svém vysvobození dodal: "Věřte mi, že když mě osvobodili a řekli mi, že nejméně jeden policista padl, tak jsem brečel. Ne ze strachu, ale z lítosti."

V zemi platí nadále výjimečný stav a hranice s Peru je uzavřená.

Protestující vojáky a policisty rozzuřil zákon, jenž přijal Kongres ve středu a který ukončuje udělování medailí příslušníkům armády a policie, respektive bonusů při každém povýšení. Zároveň byla prodloužena z pěti na sedm let lhůta pro další povyšování. Ovšem zákon musí být nejprve zveřejněn v úředním listě, než vstoupí v platnost, a to se zatím nestalo.

Šéf centrální banky Diego Borja vyzval obyvatele ke klidu a žádal je, aby navzdory nepokojům z bank nevybírali vklady.

Foto: Gary Granja, Reuters

Vojáci obsadili letiště v hlavním městě.

Correa, který je spojencem venezuelského prezidenta Huga Cháveze, prosazujícího tvrdě socialistickou politiku, se v těchto dnech snaží dosáhnout rozpuštění parlamentu, v němž jeho vlastní levicová strana blokuje legislativní návrhy na krácení státních výdajů. V případě úspěchu by vládl dekretem až do nových voleb.
Ekvádor, který má 14 miliónů obyvatel, je dlouhodobě poznamenán politickou nestabilitou. V desetiletí před Correovým nástupem do úřadu pouliční protesty kvůli ekonomickým potížím způsobily pád tří prezidentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám