Hlavní obsah

Dva Češi chtěli z Brazílie propašovat v žaludku kokain

– PRAHA/SAO PAULO
Novinky, lab

Na letišti v brazilském Sao Paulu byli v sobotu zadrženi dva mladí Češi, kteří se snažili v kapslích v žaludku se země vyvézt celkem 1, 2 kilogramů kokainu. Oba mladíci jsou v současnosti ve vazební věznici v brazilské metropoli a čekají na soud. Novinkám to řekl český generální konzul v Sao Paulu Josef Maršíček.

Článek

Brazilská policie oba muže zatkla na letišti, odkud měli mladí Češi odletět do Evropy. Policisté měli podle Maršíčka podezření, že Češi mohou v žaludku převážet omamné látky. Proto je zadrželi a převezli do místní nemocnice, kde jim byl udělán rentgenový snímek.

Rentgen odhalil kokain

"Rentgen potvrdil, že muži měli v žaludku kapsle. Lékaři jim podali léky na urychlení trávení, aby se kapsle z těla dřív vypudily," uvedl Maršíček, podle kterého následná chemická analýza látky potvrdila, že se jedná o kokain. Každý z mužů se snažil v útrobách převézt 600 gramů kokainu. Podle lékařů je tento způsob pašování drog velmi nebezpečný. Pokud totiž dojde k porušení obalu kapsle, hrozí dotyčnému přes lékařské ošetření smrt.

Zadržení muži jsou v současnosti vyšetřováni ve vazební věznici v Sao Paulu, uvedl Maršíček. Podle něj by úřady měly do měsíce rozhodnout, kdy se bude konat soud. Nejpozději by však měl proběhnout do šesti měsíců. Převážení drog může být podle brazilských zákonů kvalifikováno jako nedovolené přechovávání a přeprava omamných látek a drog, upozornila agentura ČTK.

Mužům hrozí vysoké tresty

Oběma mužům, stejně jako dalším třem Čechům, kteří byli v Brazílii zadrženi v červenci, za to hrozí vysoké tresty. Protože však mezi Českou republikou a Brazílií nebyla uzavřena smlouva o extradici, bude záležet pouze na dobré vůli Brazílie, zdali po vynesení rozsudku vydá Čechy k výkonu trestu do Česka. V minulosti už k tomu několikrát došlo. Vždy ale šlo o Čechy, kteří spáchali trestné činy na území Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám