Hlavní obsah

Drogová válka na Jamajce má přes 70 obětí

– Kingston
Novinky,

Na 73 vzrostl počet obětí bojů s narkomafií v jamajském hlavním městě Kingstonu. Policie se tam už týden snaží dopadnout narkobarona Christophera Duduse Cokeko, který má být vydán do USA. Tvrdé střety trvají už čtyři dny, uvedla BBC. Zatčeno bylo během nich na 500 osob.

Foto: Hans Deryk, Reuters

Vojáci se chystají propátrat dům v Tivoli Gardens v Kingstonu.

Článek

Mezi mrtvými jsou tři policisté, ale také členové a členky gangů. Ministr informací Daryl Vaz uvedl, že se úřady snaží oběti identifikovat.

Foto: Hans Deryk, Reuters

Vojáci hlídkují v Tivoli Gardens v Kingstonu.

Boje, jichž se účastní i armáda, pokračují v noci na pátek, jen se ze čtvrti Tivoli Gardens přenesly do blízkého slumu Denham Town.

V Tivoli Garden se bezpečnostní síly snaží prohledávat všechny domy, ovšem obyvatelé loajální Cokemu, jim v tom přání. Drogovému bossovi jsou loajální a jsou odhodláni bránit jej za každou cenu.

“Coke se stará o komunitu, ne vojáci, ti jen střílejí,“ řekla jedna z obyvatelek čtvrti a dodala: „My potřebujeme jídlo a peníze.“

Foto: Hans Deryk, Reuters

Jamajčanka si stěžuje na postup vojáků.

K prvním střetům došlo už v pátek, když se vláda rozhodla vyhovět požadavku USA a vydat Cokeho do USA, kde mu hrozí doživotí za pašování drog a zbraní.

Foto: Hans Deryk, Reuters

Vojáci na střeše domu v Kingstonu

Zatím není ani jasné, jestli je Coke, který o sobě tvrdí, že je běžný obchodník, ještě na Jamajce. [celá zpráva]

Premiér Bruce Golding původně Cokeho odmítal vydat s tím, že důkazy proti němu byly získány z nelegálních odposlechů telefonů. Když ale začal být obviňován z vazeb na něj, otočil. Nyní však vyjádřil lítost nad oběťmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám