Hlavní obsah

Do Karibiku dorazil přes Atlantik písečný prach ze Sahary

Na ostrovy v Karibiku dorazil přes Atlantik obrovský oblak s písečným prachem ze Sahary, který by se podle meteorologů v úterý mohl dostat na jih Spojených států. Informoval o tom server deníku Daily Mail.

Foto: NOAA

Satelitní snímek prachového oblaku ze Sahary, který pořídil americký Národní úřad pro oceán a ovzduší.

Článek

Saharský písek v ovzduší může podle deníku sice vytvářet krásně zbarvené západy slunce i zpomalit cyklóny během hurikánové sezony, problémy ale může způsobit lidem s chronickými dýchacími potížemi.

Varování vydaly úřady karibských zemí v minulém týdnu nejen pro obyvatele kvůli zdravotním rizikům, ale i pro lodní dopravu. Na ostrově Antigua způsobil prach ze Sahary i špatnou viditelnost v okolí letiště.

Varování vydaly například venezuelské úřady, a to zejména pro regiony na karibském pobřeží. Rovněž ministerstva zdravotnictví Barbadosu či Trinidadu a Tobaga varovala obyvatele, kteří mají dýchací problémy, aby raději nevycházeli ven, či měli u sebe své léky.

Podle amerického Národního úřadu pro oceán a ovzduší se už ve východním Atlantiku zformoval další velký oblak s částečkami saharského písku. Tento fenomén je podle Daily Mail obvyklý od konce jara do začátku podzimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám