Hlavní obsah

Divocí psi roztrhali v Pittsburghu dítě

Pittsburgh
Aktualizováno

V zoologické zahradě v americkém Pittsburghu v neděli před polednem zemřel dvouletý chlapec, který spadl do výběhu jedenácti divokých psů hyenovitých. Zvířata na něj zaútočila, a ani přes rychlý zákrok pracovníků zoo se dítě nepodařilo zachránit, uvedl deník Los Angeles Times.

Dvouletý chlapec spadl v zoo do výběhu divokých psů Video: Novinky/Reuters

 
Článek

"S ohromným smutkem a zlomeným srdcem dnes sdělujeme, že smečka našich afrických psů zabila malé dítě," řekla na tiskové konferenci ředitelka zoo Barbara Bakerová citovaná britskou stanicí BBC.

Chlapce vzala do zoo jeho 34letá matka. U výběhu psů hyenovitých (Lycaon pictus) ho postavila na zábradlí, aby na ně viděl. Chlapec pak spadl do výběhu. Ředitelka nevyloučila, že se mohl zabít už při dopadu z více než třímetrové výšky.

Foto: Profimedia.cz

Pes hyenovitý (Lycaon pictus)

Po pádu zasahovali zaměstnanci zoo spolu s policií. Sedm psů se jim podařilo odvolat a vrátili se do kotců. Tři museli odtáhnout od mrtvolky. Jeden pes byl ale tak agresivní, že jej musela policie zastřelit.

"Bylo to hrozné," řekl listu policejní poručík Kevin Kraus, který uvedl, že psi se vrhli na chlapce hned po dopadu. Bakerová uvedla, že psi žijí a loví ve smečce a mají vžitou mentalitu smečky.

Pes hyenovitý (Lycaon pictus)

Ohrožený pes hyenovitý je rozšířen na jihu a východě Afriky, žije na pláních a savanách ležících jižně od Sahary. Loví ve smečkách, které jsou schopny ulovit i kopytníky mnohem větší, než jsou sami psi.

Psi hyenovití mají štíhlé, asi metr dlouhé tělo a hmotnost dospělých zvířat se pohybuje mezi 17 a 35 kilogramy.

Od ostatních psovitých šelem se liší tím, že mají jen čtyřprsté končetiny.

Psi útočí na kořist, mezi níž jsou i zebry a pakoně, v noci ve smečkách čítajících mezi šesti až devadesáti jedinci. Kořist se snaží uštvat, dokáží po delší dobu vyvinout rychlost až 65 kilometrů za hodinu. Větším zvířatům se při lovu snaží roztrhnout břicho. Žrát začínají často ještě před tím, než ulovená kořist pojde, což mu vyneslo pověst krutého zvířete, které se bez milosti zabíjí. Patří mezi nejúspěšnější predátory, až 80 % jejich útoků na kořist je úspěšných.

Nyní je kriticky ohrožený, k čemuž přispívá i psinka.

Případ začala řešit policie. Vedení zoo zvažuje, zda vůbec svůj výběh s divokými africkými psy zachová.

Reklama

Výběr článků

Načítám