Hlavní obsah

Děti z Newtownu dostaly novou školu, tu nejbezpečnější v USA

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newtown

Děti z městečka Newtown v americkém státě Connecticut se ve čtvrtek vrací do školy. Nevstoupí ale znovu do míst, kde se dosud učily, protože budova zůstává po prosincovém masakru 20 prvňáčků a šesti učitelů uzavřena. Úřady jim v blízkém městečku Monroe zrenovovaly jinou budovu. Policie ji označuje za nejbezpečnější školu ve Spojených státech.

Foto: ČTK/AP

Školák v autobuse v Newtownu

Článek

„Myslím si, že to musí být nejbezpečnější škola v Americe,“ prohlásil na středeční tiskové konferenci policejní zástupce Keith White. Upřesnil, že u školy platí zpřísněná bezpečnostní opatření, například bude kontrolováno každé auto, které bude chtít u školy zastavit. Školu už ve středu střežilo několik ozbrojených policistů.

Také Donna Pageová, která dočasně převzala vedení školy po vraždě ředitelky Dawn Hochsprungové, napsala rodičům dopis, v němž nové zařízení popisuje jako „bezpečné a plně vybavené“. Připojila také pozvání rodičům k účasti na zahajovacím dni, aby pomohli dětem v rychlém návratu do běžného režimu. „Radíme žákům, aby nasedli na autobus, aby se navrátili k známé rutině, co nejdříve to bude možné,“ uvedla Pageová.

Newtownské děti budou od nynějška navštěvovat bývalou střední školu Chalk Hill v Monroe. Kromě toho, že budovu asi 80 pracovníků kompletně zrenovovalo, zdědila i jméno po té v Newtownu - Sandy Hook. Interiéry školy podle úřadů nabízí „radostné prostředí“ také díky novému nábytku.

Mladého vraha už údajně pohřbili

Ve škole v Newtownu v polovině prosince vraždil 20letý Adam Lanza zbraněmi, které vzal matce, kterou zabil doma jako první. Ve škole zastřelil 20 dětí a šest učitelů. Všechny oběti zasáhl opakovaně. Posléze obrátil zbraň proti sobě a střelil se do spánku.

Mladík byl údajně pohřben minulý víkend poté, co úřady v minulém týdnu vydaly jeho tělo otci, který s rodinou od rozvodu nežil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám