Hlavní obsah

Demokratické primárky v Jižní Karolíně vyhrál Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem sobotních demokratických primárek v Jižní Karolíně se podle odhadů stal bývalý americký viceprezident Joe Biden. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na odhady společnosti Edison Research. Pro Bidena, který byl v tomto státě favorizován, je to první výhra.

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Bývalý viceprezident Joe Biden

Článek

Doposud si v nominačním klání demokratů nejlépe vedl senátor Bernie Sanders. Naopak pro Bidena byla hlasování v prvních dvou státech - New Hampshiru a Iowě zklamáním. Ve třetím klání v Nevadě skončil druhý za Sandersem.

V Jižní Karolíně nicméně Biden Sanderse podle odhadů s výrazným náskokem porazil. Na třetím místě skončil podnikatel Tom Steyer, naopak doposud nečekaně úspěšný bývalý starosta města South Bend v Indianě Pete Buttigieg propadl.

V Jižní Karolíně uchazeči o demokratickou nominaci soupeřili o 54 delegátů z celkových 3979, kteří na letním nominačním sjezdu vyberou prezidentského kandidáta strany pro podzimní volby. Biden zde spoléhal především na černošské voliče, kteří v Jižní Karolíně tvoří více než polovinu elektorátu.

Příští týden vstoupí souboj uchazečů o prezidentskou nominaci Demokratické strany do rozhodující fáze. Během takzvaného volebního superúterý se bude hlasovat ve 14 státech USA, kde je ve hře třetina z 3979 delegátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám