Hlavní obsah

Čtyři Brazilci skončí na desítky let ve vězení kvůli požáru diskotéky s 242 oběťmi

Brasília

Čtveřice mužů dostala tvrdé tresty několika let vězení za požár diskotéky v Brazílii na konci ledna roku 2013, při kterém zahynulo 242 lidí. Mezi odsouzenými jsou provozovatelé diskotéky a členové kapely, která v osudnou noc hrála, uvedla agentura AFP. Mezi mrtvými byli ve většině univerzitní studenti.

Foto: Profimedia.cz

Popálená svědkyně u soudu kvůli požáru v brazilském klubu Kiss

Článek

V diskotéce Kiss ve městě Santa Maria se nacházelo v době požáru zhruba 1000 lidí a přes 600 z nich se zranilo.

Požár vypukl, když kapela Gurizada Fandangueira zapálila uvnitř sálu pyrotechniku vhodnou pro použití venku, uvedla obžaloba. Od ní pak začala hořet plastová pěna, která pokrývala strop.

Většina z 242 obětí zemřela udušením či při snaze se dostat ven za sálu.

Obžalobě se podařilo u soudu prokázat, že řada únikových dveří byla zamčená a nefungovaly hasící přístroje. Dvěma hudebníkům obžaloba kladla také za vinu, že utekli, aniž by o nebezpečí informovali posluchače.

Nejméně 245 mrtvých při požáru v brazilském nočním klubu

Amerika

U soudu promluvilo 33 svědků, včetně 14 přeživších, uvedla stanice BBC. Zaměstnankyně klubu Kátia Giane Pachecová Siqueirová popsala, jak musela strávit v nemocnici 21 dní, protože měla popáleniny na 40 procentech těla.

„Křičela jsem, že nechci umřít.“ Uvedla, že krédem klubu bylo: ‚Čím více návštěvníků, tím lépe.'

Pachatelé se odvolali

Nejtvrdší trest, 22 let a šest měsíců vězení, dostal majitel klubu Elissandro Spohr. Spolumajitel Mauro Hoffmann dostal 19 let.

Oba obžalovaní členové kapely Marcelo de Jesus dos Santos a Luciano Bonilha Leão půjdou do vězení na 18 let.

Soud uznal argumentaci obžaloby, že si muži byli vědomi, že jejich činy mohou ohrozit životy jiných lidí. Všichni se na místě odvolali a byli hned po procesu propuštěni.

Inferno v brazilském klubu umocnila ochranka, prchajícím lidem zavřela dveře

Amerika

Soud, který trval deset dnů, začal po dlouhé právní bitvě a konal se zhruba 300 kilometrů od místa požáru, aby byla co nejvíce zaručena nestrannost sedmičlenné poroty.

Požár velmi šokoval brazilskou veřejnost. Po tragédii vláda vydala takzvaný zákon Kiss, který zpřísnil protipožární předpisy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám