Hlavní obsah

Čínská armáda chce zbavit USA vůdčí role na internetu

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Čínská armáda se snaží zbavit Spojené státy dominantní pozice v kyberprostoru. Uvedl to ve středu generál amerického letectva Robert Elder, který má na starosti právě oblast elektronického boje a kyberprostor. Podle něj čínská armáda vyvíjí počítačové viry i obranu proti útoku po počítačové síti. Především se však snaží na síti získat přístup k moderním technologiím.

Článek

Generál Elder stojí v čele nedávno zřízeného velitelství pro elektronický boj a operace v kyberprostoru na letecké základně Barksdale v Louisianě, kde se mu věnuje na 25 000 příslušníků armády.

Ve výroční zprávě uvedl, že Čínská lidová armáda založila jednotky, které mají vyvíjet počítačové viry napadající nepřátelské počítačové systémy. Současně ale podle něj Čína vyvíjí protiopatření proti podobným útokům na síti i proti dalším formám elektronického boje ve volném prostoru.

Čínské ministerstvo zahraničí zprávu odmítlo jako "brutální vměšování" do vnitřních záležitostí země a dodalo, že všechny čínské programy jsou čistě obranné.

Generál Elder dodal, že právě probíhající operace Číňanů mají především charakter průmyslové špionáže a jejich cílem je zjistit tajemství moderních technologií. Podle něj se na těchto špionážních aktivitách podílejí zločinci, hackeři a čínští vojáci.

Případ Číny je ale podle něj výjimečný jen rozsahem operací. Podle něj všechny státy, které se nepřátelsky staví k USA, prohledávají počítačové sítě, kde hledají obchodní a obranná tajemství, uvedl Elder a dodal: "Dělá to každý kromě Severní Koreje. Usoudili jsme, že v celé Severní Koreji je jen jediný laptop a tento člověk nemá dovoleno scanovat sítě v zámoří."

Reklama

Výběr článků

Načítám