Hlavní obsah

Chilským prezidentem je znovu miliardář Piňera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Druhé kolo prezidentských voleb v Chile ovládl 68letý představitel pravice Sebastián Piňera. Vyplývá to z oficiálních výsledků voleb po sečtení téměř všech hlasů, informovala agentura AFP. Čtyřiašedesátiletý senátor Alejandro Guillier, zástupce levého středu, už přiznal, že utrpěl „bolestnou porážku”.

Foto: Luis Hidalgo, ČTK/AP

Staronový chilský prezident Sebastián Piňera

Článek

Miliardář Piňera, který úřad hlavy státu již zastával, v listopadu vyhrál první kolo a po dnešku může slavit zvolení do čela latinskoamerické země. Po sečtení 96 procent hlasů má Piňera na kontě 54,6 procenta hlasů a Guillier 45,4 procenta.

Duel přitahoval velkou mezinárodní pozornost. Výsledek totiž měl ukázat, zda se potvrdí odklon jihoamerických voličů od levice, jako se to v posledních letech stalo v Argentině či Peru, kde vyhráli pravicoví kandidáti Mauricio Macri a Pedro Pablo Kuczynski.

Podnikatel Piňera už prezidentskou funkci vykonával v letech 2010 až 2014. Časopis Forbes jej označuje za třetího nejbohatšího člověka v Chile.

Současné levicové prezidentce Michelle Bacheletové končí mandát v březnu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám