Hlavní obsah

Chile postihlo další zemětřesení, obětí přibylo

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile
Aktualizováno

Střední oblasti Chile postihlo v neděli večer další zemětřesení, tentokrát o síle 6,2 stupně Richterovy stupnice. S odvoláním na americký geologický úřad to v pondělí napsala agentura AFP. Počet obětí sobotního zemětřesení mezitím stoupl na 711, uvedla vláda, která do oblasti tragédie poslala armádu, aby zabránila rabování.

Chilané odklízejí trosky po zemětřesení Video: ČTK

 
Článek

Zemětřesení o síle 6,2 stupně, které také postihlo centrální část Chile, si podle stávajících zpráv zatím nevyžádalo žádné oběti ani škody.

Počet obětí sobotního zemětřesení o síle 8,8 stupně ale dále vzrostl na 711. Úřady varují, že počet obětí může být ještě vyšší, protože seznamy nezvěstných se rozšiřují.

Zničeno půl miliónu staveb

Nejvíce obětí - 541 - je podle BBC v druhém největším chilském městě Concepción, které bylo postiženo otřesy nejvíce. Ve městě je mnoho nezvěstných a záchranáři se soustřeďují na jejich vyhledávání pod troskami zřícených budov.

Foto: Reuters

Záchranář u těla oběti pod troskami ve městě Cuanripe

Podle místní televize bylo v rybářské vesnici Constitution nalezeno asi 350 těl. Zasáhly ji nejen otřesy, ale také vlna tsunami. Ve městě Tacahuano vlna odnesla dvacet lodí z přístavu a rozházela je po ulicích. Silně postiženo bylo i město Talpa a ve městě Curico bylo zničeno na 90 procent historického centra.

Foto: Reuters

Nešťastná Chilanka truchlí na těle svého muže vedle další oběti.

Celkem padlo za oběť zemětřesení 500 000 budov, 1,5 miliónu staveb je poškozeno. Americká organizace Eqacat odhaduje výši škod na 15 až 30 miliard dolarů. Evropská komise slíbila dát na pomoc Chile 3 milióny eur.

Prezidentka  Michelle Bacheletová přiznala chybu. Obětí mohlo být méně, kdyby se vydalo varování před tsunami.

Foto: Reuters

Oběti zemětřesení ve městě Cuanripe

Zákaz vycházení kvůli rabování

V postižených oblastech vyhlásila chilská prezidentka Michelle Bacheletová noční zákaz vycházení od 21. hodiny do šesté ráno, aby se zabránilo rabování. Na jeho dodržování má dohlížet 10 000 vojáků.

Foto: Marco Fredes , Reuters

Rabující Chilané ze Santiaga s ukradeným zbožím

Ve městě Concepción už museli hasiči použít proti rabujícím slzný plyn. Lidé se pokoušeli odnést zboží ze zničeného supermarketu počínaje mikrovlnkami a konče kondenzovaným mlékem. Ve městě rabující vykradli i benzínové pumpy, lékárny a banky, uvedla AP.

Foto: Marco Fredes , Reuters

Chilané ze Santiaga vyrabovali samoobsluhu.

Protože byly vyrabovány všechny obchody, není ve městě žádná pitná voda ani jídlo a musejí je dopravovat vojáci a rozdělovat záchranáři. Roste hněv obyvatel, jimž se zdá, že vláda proti bandám včas nezasáhla.

Růst ceny mědi

Zemětřesení postihlo i chilský těžební průmysl, produkce mědi v největších dolech se sice už vrátila na původní úroveň, ale rozsáhlé výpadky proudu zřejmě zkomplikují export, takže se očekává další růst ceny mědi, píše CNN. Zvýšení její ceny se v pondělí už projevilo na akciovém trhu v Tokiu, kde šla burza nahoru kvůli akciím těžařských společností, uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám